:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 8. 10:30

Távozik az SAP vezetője

Nem újította meg Leo Apotheker szerződését az SAP igazgatótanácsa, a vezető lemondott tisztségéről. A vállalatot ezután Bill McDermott, a kereskedelmi csapat vezetője és Jim Hagemann Snabe, termékfejlesztési vezér irányítja majd.

Leo Apotheker lemondásának okáról nem hozott nyilvánosságra részleteket a szoftvercég, de nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy összekapcsoljuk a vállalat utóbbi években mutatott gyatra teljesítményével. Az SAP már a válság kitörése előtt is növekedési problémákkal küszködött, a recesszió miatt megtorpanó költési hajlandóság pedig felerősítette ezt Apotheker szerencsétlenségére, aki 2008 áprilisában vette át a cég irányítását.

A vállalatirányítási rendszerek piacát vezető SAP minden erőfeszítése ellenére nem tudta megújítani magát, a kisebb vállalatok felé terjeszkedése a vártnál lassabban haladt és a cég portfóliójából sokáig hiányzó szolgáltatásként kínált ERP sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az SAP folyamatosan teret vesztett az üzleti szoftverek piacán kíméletlenül előrenyomuló Oracle-lel szemben.

\"\"

2009-ben az SAP minden negyedévben csalódást okozott a piacnak, a legutóbbi negyedévben például 12 százalékos bevételcsökkenést és 13 százalékos profitolvadást jelentett. A cég tavasszal 3 ezer dolgozó elbocsátásával próbált takarékoskodni. Eközben az Oracle utolsó lezárt pénzügyi negyedévében 4 százalékkal bővülő bevételről és 12 százalékkal erősödő nyereségről adott számot.

Elemzők szerint az SAP problémája elsősorban a termékkínálatban keresendő. \"McDermott nagyszerű sales-es, de a baj nem az értékesítéssel hanem a termékekkel van\" - fogalmazott a Wall Street Journalnak Ray Wang, az Altimeter Group elemzője. \"Snabénak és Vishalnak erős termékvízióra van szüksége hogy helyretegye és irányba állítsa az SAP-t. Erősebb fókusz kell a fejlesztésre és a termékekre.\" Vishal Sikka az SAP műszaki vezetője, akit az igazgatótanács tagjai közé választottak, ez is azt látszik bizonyítani, hogy a vállalat is érzi, termékvonalon erősítésre van szüksége.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.