Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 18. 14:14

Újra lejtmenetben a PC-eladások

Hosszú idő után újra csökkenni kezdett a PC-piac. Az elemzők szerint könnyű volna az iPadre és a hasonló tabletek népszerűségére fogni a dolgot, de a helyzet távolról sem ilyen egyszerű.

A válság kitörése óta először csökkent a PC-piac: 2011 első negyedévében a Gartner szerint világszerte 84,3 millió személyi számítógépet értékesítettek, 1,1 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban, amelynek főleg a lakossági eladások gyengélkedése az oka. A más módszertannal dolgozó IDC 3,2 százalékos csökkenést és 80,5 millió darab gép eladását becsli.

Nem csak a tabletek miatt

"A lakossági PC-k alacsony ára hosszú ideig stimulálta a növekedést, de már nem vonzza a vásárlókat. A fogyasztók ehelyett a médiatabletek és más konzumelektronikai termékek felé fordultak" - mondta az adatok kapcsán Mikako Kitagawa, a Gartner vezető elemzője. "Még vizsgáljuk, hogy ennek a trendnek milyen hosszú távú hatásai lesznek a PC-piacra." Az IDC szerint a fejlett piacokon a fogyasztók már csak akkor cserélik le PC-jüket ha az feltétlen szükségessé válik, egyre kevéssé jellemző a másodlagos gépek beszerzése.

Jay Chou, az IDC vezető elemzője úgy vélekedik, a netbookok és most a médiatabletek óriási sikere a bizonyíték arra, a fogyasztók többsége a számítástechnikában megelégszik az "elég jó" megoldásokkal. A PC-gyártók számára a közeljövő legfontosabb feladata az lesz, hogy a fogyasztók számára érzékletessé tegyék, miért is fizessenek jóval többet egy nagyobb teljesítményű asztali gépért vagy egy notebookért, amikor az általuk biztosított élmény ugyanaz vagy gyengébb. "Könnyű lenne a PC-piac csökkenését kizárólag a tabletekre fogni, de szerintünk más körülmények is közrejátszottak ebben" - mondta Bob O'Donnell, az IDC programvezetője.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Már a fejlődő piacokon sincs akkora növekedés mint korábban, az ázsiai régióban (Japán nélkül) mindössze 5,6 százalékkal emelkedtek az eladások és már Kínában sem volt meg a kétszámjegyű növekedés, jelentette az IDC. A hazánkat is tartalmazó EMEA régióban a piac az átlagosnál nagyobbat esett, mivel a lakossági szegmens gyengeségét nem tudta kiegyensúlyozni a válság utáni sokkból még éledező vállalati szektor.

A lakossági PC-eladások összeomlását szerencsére szinte teljesen ellensúlyozni tudta a vállalati beszerzések felpörgése, amely 2012 elejéig kitart a Gartner szerint. Ha ez nem lenne, a piac az utóbbi évek egyik legnagyobb csökkenését produkálta volna, jegyzi meg az elemzőcég.

A harmadik helyre esett az Acer

A PC-gyártók versenyében egyik nagy gyártó sem szerepelt igazán jól. A HP eladásai 2,8 százalékkal csökkentek éves szinten az IDC szerint, a lakossági piacon erős Acer pedig közel 16 (a Gartner szerint 12) százalékot esett, így elvesztette második helyét a rangsorban - az ezüstérmes ismét a Dell, amely 1,8 százalékkal kevesebb PC-t adott el mint egy évvel korábban (az eltérő metodikával dolgozó Gartnernél az Acer megelőzve a Dellt). A negyedik legnagyobb PC-gyártó a Lenovo, amely 16 százalékkal tudta növelni forgalmát, főleg ázsiai szereplésének köszönhetően, az ötödik pedig a Toshiba, amely 3,8 százalékkal több PC-t értékesített mint egy éve.

A Gartner korábban 3 százalékos bővülést várt az első negyedévre, az IDC pedig 1,5 százalékost - a jelek arra utalnak, a piac mélyrepülése elhúzódhat. A Gartner az év második felére már újra bővülést vár.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról