Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 10. 12:57

Windows mellett webOS-t is telepít gépeire a HP

Bár eddig csak mobilos és táblagépes operációs rendszer formájában ismertük, a HP döntése értelmében minden általa gyártott számítógép is webOS-szel jön ki majd a gyárkapun. A linuxos alapokon nyugvó rendszert nem Windows helyett, hanem mellé telepítik.

A HP még februárban, az új okostelefonok és a tablet bemutatásakor jelentette be, hogy a webOS platformot számos más termékére, így a számítógépeire és nyomtatóira is telepíteni akarja. Leo Apotheker a Business Week számára adott interjújában most megerősítette az akkori, meglehetősen homályos bejelentést és számos pontosítással is szolgált.

Virágozzon ezer webOS

Az első kiemelésre érdemes tény, hogy a HP a jövőben nem csak néhány, speciális szegmenst célzó gépével, hanem kivétel nélkül az összes leszállított PC-vel szállítani fogja majd a webOS-t. Így a Palm által kifejlesztett rendszer nem csak egyes rétegmodellek megkülönböztető eszköze lesz, a rendszert tudatosan össze kívánják boronálni a HP nevével és márkájával. A rendszer PC-s implementációjáról egyelőre nincs információ, így elképzelhető, hogy a Windows helyett indítható energiatakarékos mini operációs rendszer formájában érkezik, de az is lehet, hogy virtualizáltan, a Windowson belülről lesz használható, ebben az esetben pedig a felhasználónak nem kell választania a két rendszer között.

Apotheker az interjúban elmondta azt is, hogy a fejlesztők elhódításában is jelentős szerepet szánnak a webOS-t futtató PC-knek. A cég által leszállított, évente több tízmillió PC-n futó webOS ugyanis jelentősen megemeli majd a platform láthatóságát a piacon, a fejlesztők számára jelentős szempont lesz, hogy alkalmazásaik ennyi potenciális eszközön futnak majd. Természetesen a fejlesztők mellett a fogyasztókat igényeit is szemmel tartja a HP, Apotheker szerint a webOS, mint hozzáadott érték segít majd megkülönböztetni a márkát a sok hasonló termék között. A HP a világ első számú PC-gyártójaként tavaly 64 millió gépet adott el.

Irány a szoftver

A HP felismerte: csak hardverrel nem tudja magát megkülönböztetni a többi gyártótól, ennek érdekében pedig továbbra is agresszívan keresi a felvásárolható szoftveres cégeket. Mark Hurd uralkodása alatt a HP számos szoftvercéget akvirált összesen mintegy 10 milliárd dollárért, ezen a gyakorlaton pedig látszólag Apotheker sem szeretne változtatni. Az új vezető azonban a vásárlások mellett nagyobb hangsúlyt fektetne a házon belüli fejlesztésekre, belső innovációra, amiről a HP egykor híres volt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az irány jónak tűnik: az okostelefonoktól a személyi számítógépeken keresztül a szerverekig minden gyártó közel azonos  hardverelemekből építkezik, pusztán a "vas" így nem elegendő a mezőnyből való kitűnéshez. Apotheker, aki több mint 20 évig dolgozott az SAP-nál, pontosan tudja, hogy mennyire fontos tényező a szoftver, így várhatóan komoly erőforrásokat fog mozgósítani egy új, HP ökoszisztéma létrehozása érdekében. A HP forgalmának mindössze 2,2 százaléka származik közvetlen szoftverértékesítésből.

Ennek első lépése lehet a webOS kiterjesztése a cégen belül: ugyan elsőre nehéz elképzelni, hogy miért kell egy nyomtatónak mobil operációs rendszerrel rendelkeznie, jó megvalósítással az ilyen termékek valóban tudnának valami újat mutatni a meglehetősen szürke versenyben. Az egyik ilyen lehet az internetre vezeték nélkül csatlakozó "okos" nyomtatók fejlesztése, amelyeket a felhasználók bárhonnan, bármilyen eszközökről elérhetnek és akár alapszintű fotószerkesztési feladatokat is elvégezhetnek a beépített nagyméretű érintőképernyőn.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról