Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 10. 12:57

Windows mellett webOS-t is telepít gépeire a HP

Bár eddig csak mobilos és táblagépes operációs rendszer formájában ismertük, a HP döntése értelmében minden általa gyártott számítógép is webOS-szel jön ki majd a gyárkapun. A linuxos alapokon nyugvó rendszert nem Windows helyett, hanem mellé telepítik.

A HP még februárban, az új okostelefonok és a tablet bemutatásakor jelentette be, hogy a webOS platformot számos más termékére, így a számítógépeire és nyomtatóira is telepíteni akarja. Leo Apotheker a Business Week számára adott interjújában most megerősítette az akkori, meglehetősen homályos bejelentést és számos pontosítással is szolgált.

Virágozzon ezer webOS

Az első kiemelésre érdemes tény, hogy a HP a jövőben nem csak néhány, speciális szegmenst célzó gépével, hanem kivétel nélkül az összes leszállított PC-vel szállítani fogja majd a webOS-t. Így a Palm által kifejlesztett rendszer nem csak egyes rétegmodellek megkülönböztető eszköze lesz, a rendszert tudatosan össze kívánják boronálni a HP nevével és márkájával. A rendszer PC-s implementációjáról egyelőre nincs információ, így elképzelhető, hogy a Windows helyett indítható energiatakarékos mini operációs rendszer formájában érkezik, de az is lehet, hogy virtualizáltan, a Windowson belülről lesz használható, ebben az esetben pedig a felhasználónak nem kell választania a két rendszer között.

Apotheker az interjúban elmondta azt is, hogy a fejlesztők elhódításában is jelentős szerepet szánnak a webOS-t futtató PC-knek. A cég által leszállított, évente több tízmillió PC-n futó webOS ugyanis jelentősen megemeli majd a platform láthatóságát a piacon, a fejlesztők számára jelentős szempont lesz, hogy alkalmazásaik ennyi potenciális eszközön futnak majd. Természetesen a fejlesztők mellett a fogyasztókat igényeit is szemmel tartja a HP, Apotheker szerint a webOS, mint hozzáadott érték segít majd megkülönböztetni a márkát a sok hasonló termék között. A HP a világ első számú PC-gyártójaként tavaly 64 millió gépet adott el.

Irány a szoftver

A HP felismerte: csak hardverrel nem tudja magát megkülönböztetni a többi gyártótól, ennek érdekében pedig továbbra is agresszívan keresi a felvásárolható szoftveres cégeket. Mark Hurd uralkodása alatt a HP számos szoftvercéget akvirált összesen mintegy 10 milliárd dollárért, ezen a gyakorlaton pedig látszólag Apotheker sem szeretne változtatni. Az új vezető azonban a vásárlások mellett nagyobb hangsúlyt fektetne a házon belüli fejlesztésekre, belső innovációra, amiről a HP egykor híres volt.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az irány jónak tűnik: az okostelefonoktól a személyi számítógépeken keresztül a szerverekig minden gyártó közel azonos  hardverelemekből építkezik, pusztán a "vas" így nem elegendő a mezőnyből való kitűnéshez. Apotheker, aki több mint 20 évig dolgozott az SAP-nál, pontosan tudja, hogy mennyire fontos tényező a szoftver, így várhatóan komoly erőforrásokat fog mozgósítani egy új, HP ökoszisztéma létrehozása érdekében. A HP forgalmának mindössze 2,2 százaléka származik közvetlen szoftverértékesítésből.

Ennek első lépése lehet a webOS kiterjesztése a cégen belül: ugyan elsőre nehéz elképzelni, hogy miért kell egy nyomtatónak mobil operációs rendszerrel rendelkeznie, jó megvalósítással az ilyen termékek valóban tudnának valami újat mutatni a meglehetősen szürke versenyben. Az egyik ilyen lehet az internetre vezeték nélkül csatlakozó "okos" nyomtatók fejlesztése, amelyeket a felhasználók bárhonnan, bármilyen eszközökről elérhetnek és akár alapszintű fotószerkesztési feladatokat is elvégezhetnek a beépített nagyméretű érintőképernyőn.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.