:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 8. 13:40

Vinnai: kata helyett jöjjön ica!

Interjút adott a Telexnek Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke, aki többek közt a kata megszűnésére reflektált, de beszélt arról is, hogy mennyivel nehezebb most megtalálni a hangot a kormányzattal, mint az előző ciklus alatt.

Nagyinterjút adott a Telexnek Vinnai Balázs, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének, azaz az IVSZ-nek az elnöke, melyben a szakember számos olyan problémakört érintett, mely a hazai informatikus szakmát meglehetősen érzékenyen érintette az elmúlt időszakban, egyben újfent ráirányítva a figyelmet az iparág továbbra is legsúlyosabb hazai problémájára, a képzett szakemberhiányra.

Vinnai az interjúban jórészt az IVSZ korábban kiadott állásfoglalását ismételte a katatörvény kapcsán, felhívva a figyelmet arra, hogy a kormánynak meg kellene fontolnia egy új, kifejezetten az iparág számára kialakított adónemet:

A szakemberek tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében az IVSZ méltányos és rugalmas adózási formák bevezetését javasolja a magas hozzáadott értékű szellemi munkát végző, de a hagyományos foglalkoztatási formákból kiszoruló szakemberek számára.

Ezek a szakemberek atipikus foglalkoztatásra vágynak, jellemzően nem csak egy cégnek dolgoznak, inkább szabadúszók, nem járnak be munkahelyekre. Olyan adónemet érdemes kidolgozni nekik, amelyik erre reflektál. Vagyis rugalmas, nemzetközileg is versenyképes adózást, amely természetesen tartalmaz lokális közteherviselést, de hosszú távon is átlátható, tervezhető, kiszámítható.

-mondta el a Telexnek Vinnai, aki szerint a szakmában dolgozóknak kevésbé fontos szempont a terhek mértéke, sokkal fontosabb ennél, hogy egy egyszerűbb, transzparensebb, a munkavégzésükhöz jobban illő adónemet vehessenek igénybe. Emellett fontos szempont az is, hogy az adónem legyen felfelé nyitott, azaz a magányos farkasok számára álljon nyitva a lehetőség az egyszerű cégalapításra, ha a vállalkozás fejlődése ezt indokolja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az IVSZ elnöke az interjúban beszélt továbbá arról, hogy ötleteiket az új kormányzati strukturában hogyan tudják eljuttatni a vezető politikusokhoz, illetve általában véve a hazai közeg mennyire járul hozzá az informatikus szakemberek elvándorlásához.

A teljes interjú az alábbi hivatkozáson olvasható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 08:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.