Szerző: Voith Hunor

2015. május 21. 11:34

Jelentősen átszervezi kínai tevékenységét a HP

Önálló egységbe szervezi hálózati, adattárolási és rendszerintegrátori tevékenységét, majd eladja 51 százalékát. Alapos stratégiaváltás a HP kínai jelenlétében.

Teljes átalakításra készül Kínában a HP – értesült a The Wall Street Journal (WSJ). A lap szerint a HP így próbálja menteni a menthetőt, miután az ázsiai országban nehéz helyzetbe került a Snowden-szivárogtatás következtében. A megfigyelési és kémkedési ügyben ugyanis a HP, az IBM, a Cisco és más amerikai cégek is gyanúba keveredtek, hogy az általuk szállított eszközökbe az amerikai kormányzat hátsó kapukat helyez el, az eredmény szempontjából pedig szinte mindegy, hogy ezt az adott cégek beleegyezésével, van anélkül teszi.

A lap információi szerint az amerikai cég radikális lépésekre készül: önálló egységbe szervezi ki a 3Com felvásárlásával megszerzett, a vállalati hálózati eszközök terén Kínában piacvezető H3C Technologies-t valamint szerveres, adattárolási és rendszerintegrátori-támogatói üzletágait, majd eme „enterprise csomag” 51 százalékát – tehát többségi tulajdonhányadát – eladja az áttételesen állami hátterű és támogatású kínai Tsinghua Unigroup magántőke-befektetési alapnak. A várhatóan ma bejelentésre kerülő üzletet a Reuters hírügynökség is megerősítette a Csinghua Unigroup anyavállalata, a Tsinghua Holdings szóvivőjétől kapott információkra hivatkozva. A HP részéről még nem érkezett megerősítés.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A többségi részesedésért a kínai alap a WSJ szerint mintegy 2,3 milliárd dollárt fog fizetni, ami igen kedvező árnak tűnik az új egység várhatóan 3,1 milliárd dolláros éves forgalmához, valamint az így megszerzett tudáshoz és technológiához képest. Az is igaz viszont, hogy a HP így végre némi „hasznát” is látja a 2010-es 3Com akvizíciónak – az akkor 3 milliárd dollárért felvásárolt vállalat portfólióját (és persze az azóta született új fejlesztéseket) a HP máig sem tudta komoly sikerre vinni. A Reuters úgy tudja, hogy a H3C-re az amerikai vállalat egy éve próbál vevőt találni, az árat eredetileg 5,5 milliárd dollárra taksálva, és mintegy tíz, lehetséges kínai vevőnek ajánlotta ki. Az új vegyesvállalat Kínában továbbra is piacvezető lesz a vállalati hálózati eszközök terén, szerverek és rendszerintegrátori-támogatási szolgáltatások terén pedig harmadik. A HP PC-s, nyomtatós, felhős és szoftveres üzletágait továbbra változatlanul fogja tovább üzemeltetni.

Mivel az üzlet értéke meghaladja a kétmilliárd dollárt, illetve államilag kiemelt fontosságú szektort érint, a tranzakcióhoz a kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság (NFRB) jóváhagyása is szükséges. A külföldi vállalatokkal szemben általában meglehetősen akadékoskodó NFRB most várhatóan nem fog akadályt gördíteni az ügy elé, hiszen a kínai felek (köztük az állam) számára amúgy is értékes „hozományról” és kedvező feltételekről van szó.

A HP hálózati üzletága 2014-ben globálisan 2,6 milliárdos forgalmat bonyolított, ami a teljes árbevétel mindössze 3 százaléka. A területet viszont mindenképpen szeretné egy stabil lábbá felfejleszteni a HP, de a növekedési lehetőséget az olcsóbb hardverekben, nyílt szoftverekben és platformokban, valamint az SDN-ben (szoftveresen meghatározott hálózatkezelés) látja. A törekvés keretében felvásárolja a sikeres Aruba Networksöt, és saját név alatt kínálja a tajvani Accton hálózati eszközeit és a Cumulus Networks Linux alapú szoftvereit is.

A HP közben globálisan is történelmi átalakulás előtt áll: a tervek szerint az év utolsó hónapjaiban két önálló cégre szakad. A HP Enterprise fogja örökölni a nagyvállalati üzletágakat (szerverek, hálózati eszközök, tárolók, felhős és informatikai szolgáltatások, vállalati szoftverek, pénzügyi szolgáltatások), a HP Inc. pedig a PC-s és nyomtatós divíziókat. A HP Enterprise vezetője a jelenlegi vezérigazgató Meg Whitman lesz, az új vállalat frissített, a szándék szerint egyszerűséget, megbízhatóságot, ugyanakkor teljes körű megoldásokat sugalló arculatot is kap.

Megszoksz vagy megszöksz

Az utóbbi időben látványosan beindult a kínai állami gőzhenger, hogy az amerikai IT vállalatokkal a korábbinál előnyösebb együttműködéseket kényszerítsen ki. Van, amelyik cég önként is belátja, hogy csak komoly engedmények árán maradhat a még mindig óriási lehetőségeket rejtő piacon, és van, melyeket az NFRB-nek „noszogatnia” kell – a főbb, vonatkozó eseményekkel a HWSW hasábjain rendszeresen foglalkoztunk. A Microsoft, az Apple, az IBM, az Intel és a Qualcomm mára egyaránt látványosan behódoltak, legyen szó különböző licencfeltételekről, partneri megállapodásokról vagy jelentős befektetésekről – a kilátásba helyezett jogszabályi szigorítások, kereskedelmi korlátozások vagy büntetések együttesen viszonylag rövid idő alatt megtették kívánt hatásukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról