:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 26. 10:16

Kínai mobilchip-gyártóba vásárolja be magát az Intel

Az Intel bevásárolta magát az egyik legnagyobb kínai okostelefonos chipgyártóba, a Spreadtrumba. A két cég közösen fejleszt olyan okostelefonos lapkákat, amelyek az Intel architektúrájára épülnek, megjelenésük 2015 második felében várható.

Igaznak bizonyultak a Digitimes értesülései, az Intel valóban beszáll a Spreadtrumba: a világ legnagyobb chipgyártója 1,5 milliárd dollárt fektet a kínai vállalat tulajdonosába, a Tsinghua Unigroupba, cserébe 20 százalékos részesedést szerez.

A befektetés célja, hogy az Intel megvesse a lábát a kínai gyártóknak szánt okostelefonos és kommunikációs chipek piacán, ezért a Spreadtrummal közösen fejleszt majd számukra lapkákat, amelyeket természetesen a nemzetközi piacon is hozzáférhetők lesznek, de a fő célcsoportot az olcsó kínai okostelefonok jelentik. A legalsó kategória az okostelefon-piacnak a legnagyobb szegmense darabszám alapján, illetve a közeljövőben itt várható a legnagyobb növekedés is, ahogy a fejlődő országok (pl. Kína, India) lakói számára a készülékek megfizethetővé és keresetté válnak.

"Kína az okostelefonok legnagyobb felvevőpiaca és a legtöbb internetezővel rendelkező ország a világon. [...] A partnerkapcsolat révén javíthatjuk a Kínában és világszerte működő mobilgyártó ügyfelek kiszolgálását azáltal, hogy gyorsabban tudunk számukra Intel architektúrára épülő technológiai megoldásokat kínálni" - mondta Brian Krzanich, az Intel elnök-vezérigazgatója. "Kínában nemzeti prioritás a félvezetőipar fejlesztése. A Tsinghua Unigroup és az Intel stratégiai együttműködése [...] felgyorsítja a technológiai fejlődést és erősíti a kínai chipgyártók versenyképességét és piaci pozícióját" - tette hozzá Zhao Weiguo, a Tsinghua Unigroup elnöke.

A Spreadtrum mára beverekedte magát a legnagyobb okostelefonos processzorgyártók közé, a cég termékei elsősorban a legalsó árkategóriás modellekben népszerűek. A vállalat ARM processzormagokra és az ARM-tól licencelt grafikus vezérlőkre építi lapkáit, amelyeket aztán bérgyártóknál állíttat elő. Ez a megközelítés ugyanakkor nem teszi lehetővé számára hogy érdemi előnyt szerezzen a hasonló megközelítéssel dolgozó cégekkel szemben, így kénytelen árban versenyezni. A vállalat az x86 chipek révén megkülönböztetheti magát a versenytársaitól - egyelőre nem tudni, legalábbis az Intel közleménye nem tér ki rá, hogy a közösen fejlesztett lapkákat az Intel gyártja-e, de valószínűnek tűnik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A közös fejlesztésű processzorokhoz az Intel adhatná az x86 magokat, illetve esetleg a kommunikációs modult (3G, 4G, Wi-Fi, Bluetooth, stb), miközben a Spreadtrumtól érkezhet az uncore rész, a memóriavezérlő, a DSP-k, a fixfunkciós gyorsítók, a grafikus mag - ezek lehetnek saját saját fejlesztésűek, akár más cégtől licenceltek. Így a mobilgyártóknak a Spreadtrum továbbra is egy erősen integrált lapkát tud kínálni, de potens processzormagokkal, modern technológián előállítva, kedvező áron - korábban már láttuk, az Intel nem fél az árazópisztolyhoz nyúlni, ha piacszerzés a feladat.

Az Intel és a Spreadtrum közös fejlesztésű okostelefonos chipjei az Intel architektúrájára (x86) épülnek majd, azonban a piacon csak 2015 második felében lesznek hozzáférhetők legkorábban, derül ki a cégek közös közleményéből. A termékeket mindkét cég, tehát az Intel és a Spreadtrum is értékesíteni fogja - a Spreadtrumnak jobb elérése van a helyi, kínai gyártókhoz, míg az Intel erősebb globálisan. Az Intel korábban hasonló megállapodást kötött a szintén kínai Rockchippel, annak a célja a tabletpiac alsó szegmensének támadása.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.