Szerző: Voith Hunor

2015. február 10. 09:20

975 millió dollárt fizet Kínának a Qualcomm

Több mint egy éve tartó vizsgálat és jogi huzavona végére került pont, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NFRB) és a Qualcomm végre megegyezett: az amerikai vállalat közel egymilliárd dollár büntetést fizet a korábban elkövetett, versenyellenesnek nyilvánított licencelési gyakorlatáért.

Rekord összegű, 975 millió dollár büntetés megfizetésére kötelezte a Qualcommot a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NFRB) a vállalat ellen folyó vizsgálatban. A Reuters hírügynökség információi szerint a két fél közötti tárgyalások az elmúlt héten sokat haladtak előre a 2013 vége óta zajló ügyben, a chipgyártó már nagyon szeretett volna pontot tenni az eljárás végére.

A Qualcomm ellen több mint egy éve indított versenyügyi vizsgálatott az NFRB. A vád: a Qualcomm eltúlzott licencdíjakat kér a 3G-s és 4G-s rádiós szabványokhoz kötődő, SEP (standard essential patents, az implementációhoz kötelezően licencelendő) szabadalmai után. Az ilyen szabadalmakra a szereplők megállapodása szerint FRAND (fair, ésszerű és nem diszkriminatív) licencelési konstrukciót kell biztosítani, a kínai hatóságok szerint azonban a Qualcomm ezt nem tette meg, a kínai gyártók felé túl magas licencdíjakat állapított meg.

A vizsgálat akkor indult, amikor a kínai szolgáltatók az LTE szolgáltatás bevezetése mellett döntöttek és az infrastruktúra fejlesztésére addigra már legalább 16 milliárd dollárt költöttek a legnagyobb szolgáltatók (China Mobile, China Telecom és China Unicom). A Qualcomm a kínai mobilkommunikációs piac fejlesztéséből kritikus licencek tulajdonosaként alaposan megszedte magát, díjszabási gyakorlatát a helyi vállalatok finoman szólva sem nézték jó szemmel. Olyannyira, hogy piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt bepanaszolták az amerikai céget az állam legfelső szintű gazdasági felügyeleti és szabályozó szervezeténél.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az ügy akkor robbant ki, amikor a Qualcomm bevételének nagyjából felét lehetett a kínai piacon történt beruházásokhoz kötni. A chipgyártó igyekezett már az elején teljes együttműködéséről biztosítani a kínai felet, ami a tét nagyságát ismerve nem is volt csoda: az NFRB a Kínai Monopóliumellenes Törvény értelmében akár az országban elért éves bevételének 1-10 százalékára is bünthethet egy vállalatot, ez pedig az akkor lezárt pénzügyi év 12,3 milliárdos forgalmának tekintetében bőven milliárdos bírság kiszabását lebegtette meg. Razziák voltak a Qualcomm pekingi és sanghaji irodáiban, az NFRB pedig többször is hangoztatta, hogy komoly bizonyítékok birtokában folytatják az eljárást.

Nem az egyszeri tétel lesz a legfájóbb

Az NFRB által tavaly kiszabott büntetések többszörösére fogjuk büntetni a Qualcommot – mondta Xu Kunlin, az állami szerv vezetője hétfőn egy jogi konferencián, utalva a hétfőn hivatalosan is bejelentett döntésre. A legnagyobb érvágás azonban nem az egyszeri tétel lesz az amerikai vállalat számára, hanem az a pont, amely hosszú távra komolyan befolyásolja kínai bevételeit: a megegyezés alapján ugyanis a chipgyártó licenceinek árait is jelentősen csökkenti az országban. A kínai belpiacon értékesített 3G-s és 4G-s készülékek után a licencdíjat csak az eladási ár 65 százaléka alapján kell majd megfizetni, 3G esetében 5 százalékot, 4G esetében 3,5 százalékot. A chipgyártó továbbá 3G-s és 4G-s licenceit a korábbi gyakorlattól eltérően más, kapcsolódó szabadalmaitól külön fogja kínálni a kínai vállalatoknak. Hab a tortán, hogy a könnyített feltételek visszamenőlegesen, 2015. január 1-től érvényesek, ráadásul azok az ügyfelek is alkalmazhatják őket, melyeknek élő, rosszabb kondíciókkal megkötött szerződése van. A Qualcomm elfogadta az NFRB döntését.

A Qualcomm nemrég lezárt üzleti negyedévében 7,1 milliárd dollár árbevétel mellett 2 milliárd dollár nettó eredményt ért el, főbb mutatóin éves és negyedéves szinten is javítani tudott. A jövőbeli kockázatok között az országban egyre fokozódó verseny mellett kiemelte a Kínában ellene zajló vizsgálatot is. A jelentésben ugyanakkor az is szerepel, hogy – ahogy ez évek óta, és nem csak a Qualcomm esetében fennálló probléma – bizonyos kínai licencpartnerek szándékosan a ténylegesen értékesített 3G és 4G képes eszközök számánál jóval kevesebbet vallanak be a Qualcomm fele, hogy így kevesebb licendíjat kelljen fizetniük. Ezt kiegészíti egy időhúzási gyakorlat is, több cég is arra játszik, hogy csak az NFRB döntését – és így a kínai piacra vonatkozó díjcsökkentést – követően jelentsen a Qualcomm felé. Az amerikai chipgyártó becslései szerint 2014-ben világszerte szerint mintegy 1,35 milliárd 3G/4G-s eszköz ment el, de ebből 1,1 milliárdnyit csak 2015 első negyedévében fognak bevallani az érintett gyártók. Hogy ennek mekkora hányadát teszi ki az NFRB döntésére kiváró kínai gyártók része, a Qualcomm nem részletezte.

A Microsoft is engedett már

A Nokia mobilos üzletágának felvásárlásakor a Microsoft is belefutott egy kínai pofonba. A versenyügyi huzavona akkor is a licencelési gyakorlat miatt robbant ki, és abban az esetben is az állam került ki győztesen. A megállapodás értelmében a cég kötelezte magát arra, hogy az iparági szabványok implementációjához elengedhetetlen szabadalmak (standard essential patents, SEP) alapján Kínában gyártott telefonok ellen nem kér importtilalmat, még akkor sem, ha a gyártó e szabadalmakért nem fizet. E szabadalmakat továbbá szabadon licencelhetővé teszi minden fél számára (és nem köti ezt keresztlicencelési megállapodáshoz), valamint ha e szabadalmakat értékesíti, akkor ezek a feltételek az új tulajdonosra is vonatkoznak majd.

A vállalások nem tértek el a Microsoft addigi gyakorlatától, a hangsúly azonban azon a kitételen volt, hogy a vállalat ezektől az elvektől a következő 8 évben sem tér el, így a kínai gyártók legalább 2022-ig stabil szabadalmi környezetre számíthatnak. A kínai Kereskedelmi Minisztériumot a Microsoft-technológiákhoz kapcsolódó licencelési programok, pontosabban azok folyamatos elérhetősége is aggasztotta. Ezért azt kérték a cégtől, hogy az Android rendszerhez kötődő, az EAS (Exchange), RDP és exFAT technológiák (összesen mintegy 200 szabadalomcsalád) licencelési programját a következő öt évben ne állítsa le, a licencdíjakat pedig az akkor érvényes árazáshoz képest ne drágítsa.

Kína megvédi a hazai ipart

Az ügy jól példázza, hogy a kínai állam mennyire messze hajlandó elmenni azért, hogy a belföldi vállalatokat megerősítse a külföldi vetélytársakkal szemben. A kormány lépése egyértelmű és durva beavatkozás volt annak érdekében, hogy a belföldi, megfelelő szellemi tulajdonnal nem rendelkező gyártókat jobb helyzetbe hozzák, és a licencekre fordított összeg jelentős részét az országon belül tartva fellendítsék a helyi telekommunikációs kutatás-fejlesztési tevékenységet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.