Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 24. 13:00

Ezért jelenhettek meg a régen törölt fotók az iPhone-okon

Az iOS 17.5.1-es frissítés kódjának visszafejtése után biztonsági kutatók megállapították, hogy az iPhone-okról törölt képeket visszaállító bug a telefonok szoftverét érintette, nem pedig az iCloud szolgáltatást.

Az iOS 17.5 nyilvános béta verziójának megjelenése után az iPhone-felhasználók tömegesen számoltak be arról, hogy a mobiljuk galériájában akár több éve törölt képeket láttak viszont. A felvételek kapcsán többekben felmerült az aggodalom, hogy az idő közben eladott készülékeken keresztül esetleg illetéktelen felek is hozzáférhetnek az érzékenyebb, privát jellegű képekhez, ami a magánszféra súlyos megsértését jelentette volna.

Az Apple nem adott ki hivatalos tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, így a hallgatás teret adott a további feltételezéseknek, miszerint a cég határozatlan ideig őrizheti meg a törölt tartalmakat, amiket egyébként 30 napig állíthatnak vissza a felhasználók a törölt fájloknak elkülönített tárolóból.

A cég hétfőn végül soron kívüli frissítést adott ki a hiba javításával, ám bővebb magyarázattal nem állt elő, annyit viszont elismert, hogy a csomag "kijavít egy ritka problémát, ami miatt a korábban adatbázis-hiba miatt sérült fotók ismét megjelenhettek a Fotók-könyvtárban, még akkor is, ha törölték őket".

deleted_photos_kiemelt

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Synactiv elemzői  reverse-engineer módszerekkel vizsgálták meg a javítást már tartalmazó legfrissebb 17.5.1-es iOS-t, ami után arra jutottak, hogy a fejlesztők a „PhotoLibraryServices” szolgáltatásban, azon belül is a „PLModelMigrationActionRegistration_17000” függvényben hajtottak végre módosításokat a hiba javításához. Az eltávolított fotók beolvasásáért és a fájlrendszerből való újraimportálásért felelős funkciót kellett javítani, ami előidézte a régi fájlok újraindexelését a lokális fájlrendszerben, és ismét megjelenítette azokat a felhasználók galériáiban.

Ez abból a szempontból megnyugtató lehet az érintettek számára, hogy az Apple nem tárolja a felhőben a törölt fájlokat, mégis a visszaállítást érintő hiba arra utal, hogy a sejtettnél több ideig találhatók meg a felvételek az eszközök helyi tárhelyén.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról