Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 22. 11:11

A Builden is az AI-lufit fújja tovább a Microsoft

A Microsoft keddi keynote-ja inkább az AI-lufi továbbfújásáról szólt, mintsem a fejlesztők elkápráztatásáról.

Az OpenAI és a Google múlt heti nagy bejelentései után ezen a héten a Microsoft AI-újdonságaira vetül a reflektorfény az éves Build fejlesztői konferencia rajtjával. A keddi nyitónap közel kétórás keynote-ja során Satya Nadella vezérigazgató főleg a generatív AI-termékek, köztük a Copilottal kapcsolatos újdonságokat ismertette. Még ezt megelőzően hétfőn a redmondiak egy Surface eseményen bejelentették az első  Copilot+ PC-ket, az új Surface Laptopot és a Surface Pro tabletet.

Ami a szoftvereket illeti, érkezik a Team Copilot nevű szolgáltatás, amely AI-alapú virtuális ügynököket kínál a szervezeteken belüli kommunikációhoz és munkához a Microsoft Teamsen belül. Nadella szerint a Copilot AI-ügynökök akár virtuális alkalmazottakként használhatók a vállalkozásokon belül különféle munkafolyamatokban, e-mailek figyelésére, bizonyos automatizált feladatok végrehajtására, de a vezető hangsúlyozta, hogy az AI-asszisztens nem veszi el az emberek munkáját, csupán megcsinálja helyettük az unalmasabb feladatokat. A fejlesztés a Copilot Studión belül válik elérhetővé előnézetben az év későbbi részében.

52:44
 

Full Keynote: Satya Nadella at Microsoft Build 2024

Még több videó

A keynote végére beugrott az OpenAI vezérigazgató Sam Altman is, aki megerősítette, hogy a múlt héten bemutatott GPT-4o modell közvetlenül integrálva lesz a Copilotba és az Azure AI felhőcsomagba is a két cég közti kiterjesztett együttműködésnek köszönhetően. De a Microsoftnak is van saját új modellje: a vállalat bejelentette az áprilisban demózott Phi-3 AI új verzióját, a Phi-3-visiont, ami multimodális modell lévén képes szövegekkel és képekkel dolgozni, de kis méretéből adódóan kellően kompakt ahhoz, hogy mobileszközökön fusson. A vizuális feldolgozás különösen az okostelefonokon kézenfekvő irány, sorra jelentik be a cégek a kevesebb erőforrást igénylő, telefonokra optimalizált kisebb modelleket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft Edge böngésző AI-jal támogatott valós idejű fordítási funkciókat kap a videók lejátszásához, miközben képes lesz feliratozni a többek közt a YouTube, LinkedIn, Reuters és Coursera felületén megjelenő videókat. A fejlesztés eleinte csak pár nyelvet támogat majd, tud fordítani spanyolról-angolra, de dolgozik némettel, hindivel, olasszal és orosszal. A későbbiekben további nyelvek és videóplatformok támogatását tervezi a Microsoft.

A vállalat többi bejelentése közt helyet kaptak még olyan színes dolgok, minthogy lehetséges lesz saját emojikat hozzáaadni a Teamshez (akár csak a Slackben) szervezeteken belül, és hogy a windowsos Fájlkezelő felületén a későbbiekben nyomonkövethetik projektjeiket a fejlesztők, miután sikerül a Gitet integrálni a fájlkezelő böngészőjébe. Ezen felül az app már natívan támogatja a 7-zip és a TAR tömörítéseket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról