Szerző: Koi Tamás

2024. május 16. 13:03

Kiköltöztetné mérnökeit Kínából a Microsoft

A Kína és az Egyesült Államok között feszülő geopolitikai ellentétek nem csak az áruk és technológiák mozgását érintik, hanem újabban a jelek szerint a mérnökállományt is.

Több száz, a Microsoft kínai leányvállalatánál dolgozó, felhőszolgáltatásokra és mesterséges intelligencia megoldásokra specializálódott mérnöknek ajánlotta fel a napokban a szoftvercég, hogy költözzenek Kínából másik országba - derül ki a Wall Street Journal riportjából. 

A lap értesülései szerint az önkéntes relokáció nagyjából 700-800, túlnyomó részt kínai mérnöknek lett felajánlva, ők az Egyesült Államokba, Írországba, Ausztráliába vagy Új-Zélandra költözhetnek.

microsoft-china

A lépés szakértők szerint egyenes következménye lehet az Egyesült Államok és Kína között az elmúlt években fokozatosan kiéleződő geopolitikai ellentétnek, mely az USA részéről exporttilalmi korlátozásokban és különböző már élő vagy tervezett új védővámokban nyilvánul meg.

A Microsoft ugyanakkor igyekezett tompítani az eset jelentőségét, a cég sajtómegkeresésre közölte, teljesen általános jelenség, hogy mérnököket és egyéb munkavállalókat áthelyeznek más országokba, a kínai piac iránt pedig ugyanolyan elkötelezett a cég, mint eddig.

Az amerikai multi ázsiai kutatás-fejlesztési központjaiban összesen nagyjából 7000-en dolgoznak, jelentős részben kínai állampolgárok, vagyis a mostani önkéntes relokáció nagyjából az állomány 10%-át érinti. A cég legnagyobb fejlesztőközpontja az Egyesült Államok területén kívül éppen Kínában található.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról