Szerző: Koi Tamás

2024. május 21. 10:37

Csak év végén futhatnak be az Intel-alapú Copilot+ PC-k

A Microsoft tegnap világossá tette, hogy a jövő PC-inek kellően nagy teljesítményűnek kell lenniük ahhoz, hogy helyben tudjanak futtatni bizonyos AI-számításokat - ezt a teljesítménykritériumot azonban egyelőre csak a Qualcomm lapkái teljesítik.

A Microsoft tegnap bemutatta a világ első Copilot+ PC-it, az új Surface Laptopot és a Surface Pro tabletet, melyek a szoftvercég és az egykori egyik legnagyobb partner, az Intel viszonylag háborítatlan szimbiózisát az eddigi legkomolyabb próbatétel elé állítják.

Az új gépek ugyanis nem Intel (netán AMD) processzorral kerültek piacra, hanem a Qualcomm tavaly bemutatott, Arm-alapú Snapdragon X Elite és Plus lapkákkal, melyek amellett, hogy minden eddigi megoldásnál energiahatékonyabbnak bizonyulnak, nagy teljesítményű AI-feldolgozóegységet (NPU) is tartalmaznak.

A Microsoft egyben a tegnapi bemutatóval létrehozta a Copilot+ kvázi-szabványt, ami egy olyan jelölést takar, mely garantálja, hogy az azt viselő PC-k képesek lesznek lokálisan futtatni bizonyos generatív mesterséges intelligencia számításokat.

A minimum 16 GB rendszermemória és 256 GB háttértár simán megugorható előírásnak tűnhet, az NPU-k terén azonban 40 TOPs a minimális teljesítményszint,

melyet az Intel kurrens, Meteor Lake alapú Core Ultra processzorai nem teljesítenek.

Az első Copilot+ PC-k júniusban kerülhetnek a boltokba Arm-alapokon, a Microsoft a bemutatón az x86-os modellek megjelenésével kapcsolatban csak annyit közölt, hogy azok valamikor a későbbiekben érkeznek.

intel_lunarlake

Ezt igyekezett pontosítani az Intel tegnap, amikor a cég újabb részleteket árult el a következő generációs Lunar Lake lapkák megjelenéséről. A CPU-gyártó szerint az új generációs Intel processzorok valamikor a harmadik negyedévben, annak is feltételezhetően inkább a végén érkeznek majd meg, és még idén nagyjából 20 notebookgyártó 80 különböző modelljében lesznek megtalálhatók.

A Lunar Lake chipek természetesen már teljesíteni fogják a Copilot+ kritériumokat, részben ennek köszönhetően meglehetősen ambiciózus szintre lőtte be a gyártó az eladásokat: a cég szerint csak idén 40 millió AI PC processzor vásárolhatnak meg az OEM-ek.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról