:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 19. 13:00

Törölte a Meta alkalmazásait az Apple Kínában

Kormányzati utasításra kellett eltávolítania az Apple-nek kínai alkalmazásboltjából a Meta Threads és WhatsApp szolgáltatásait.

Eleget tett a kínai hatóságok kérésének és törölte a kínai App Store-ból a Meta eddig még hozzáférhető népszerű alkalmazásait az Apple. Mivel az iOS platform nem támogatja az alkalmazások telepítését más forrásból, ez jelentősen visszaveti majd az ilyen szolgáltatások használatát az országban. Az intézkedés kizárólag a kínai App Store-t érinti, vagyis a felhasználók számára nyitott az út arra, hogy regisztráljanak egy másik ország zászlaja alatt is virtuális magánhálózat segítségével, átállítsák az iOS-es eszköz boltját és letöltsék az appot onnan - de ez a funkcionalitás széles körben nem ismert, így hatása is marginális lesz.

A kínai internetes szabályozó hatóság nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva rendelte el a WhatsApp és a Threads törlését, miután a kormány általa problémásnak ítélt tartalmakat talált Hszi Csin-ping kínai elnökről az említett platformokon, de hogy konkrétan milyen tartalmakat, azt nem részletezték. Az iPhone-gyártó közleménye szerint azért tett eleget a kérésnek, mert köteles betartani adott ország törvényeit, még ha nem is feltétlen ért egyet adott döntéssel.

Az Appfigures piackutató szerint a cupertinói cég pénteki nagy tisztogatásának áldozatává váltak más globális üzenetküldő alkalmazások is, köztük az amerikai fejlesztésű Signal és a dubaji Telegram. A WhatsApp-ot 2017 óta 15 milliószor töltötték le iPhone-okra Kínában, míg a Threads alkalmazást 470 000 alkalommal. A Meta számára egyébként valószínűleg nem okoz látványos visszaesést az intézkedés, mivel már számos másik alkalmazását betiltották Kínában, és főleg a kínai kereskedők hirdetésein keresztül folyik be hozzá pénz, például a Temutól és a Sheintől.

kína_appl

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Kínában már több éve nem elérhető számos amerikai közösségi felület, köztük a Facebook és az Instagram, aminek technikai hátterét a kínai nagy tűzfal néven említett rendszer biztosítja. A kínai piac komoly kihívás a nagy nyugati tech cégek számára, többen már önként vonultak ki, ám az Apple számára még mindig az egyik legfontosabb, a növekedését hajtó ország. Kína az Apple éves árbevételének mintegy ötödét adja, tavaly több mint 68 milliárd dollárt.

A cenzúrából tehát maga az Apple is kiveszi a részét, csak hogy az országban maradhasson, több alkalommal törölt már például VPN-appokat, amelyen keresztül a felhasználók hozzáférhettek a cenzúrán kívül eső tartalmakhoz. Emellett helyi partner vette át a kínai iCloud üzemeltetését, ennek keretében az Apple egy állami vállalatnak adta át a kínai felhasználói adatait. 

Az újabb környi purgálás az App Store-ban potenciálisan tovább fokozhatja az Egyesült Államok és Kína közti technológiai feszültséget, miután az USA-ban a képviselőház megszavazta a Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act-et, melyet éppenséggel lex TikToknak is lehetne hívni, de legalábbis elég egyértelmű, hogy amennyiben a jogszabály hatályba lép, az a ByteDance-hoz tartozó közösségi platform amerikai működésére lesz majd leginkább hatással. A törvény a ByteDance anyacéget a TikTok amerikai divíziójának teljes leválasztására kötelezné, és már a sokadik próbálkozás az Egyesült Államokban arra, hogy a nemzetbiztonsági kockázatként kezelt, mintegy 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTokot elszakítsa a kínai gyökerektől.

Amerika számára a "TikTok-probléma" kezelése az elnökválasztás évében különösen kényes terület. Egyfelől a szakszolgálatok március elején, a törvényjavaslat benyújtása előtt arra hívták fel a figyelmet, hogy nem zárható ki annak az eshetősége, hogy Kína a TikTok-felhasználókon keresztül megpróbálja majd manipulálni a választásokat, ami a legsúlyosabb nemzetbiztonsági incidensek egyikének számít az országban.

A kínai internetezőket a Nagy Kínai Tűzfal védi a nyugati befolyástól, ezen a falon akadnak fel az olyan szolgáltatások mint a Google (Gmail, kereső, YouTube stb.), a Facebook és az Instagram vagy épp a Wikipedia. A tűzfalon azonban van egy (triviális) átjárás: a VPN, amely gyakorlatilag alagútként működik, az ezen folyó kommunikációba a hatóságok nem látnak bele, így ezen keresztül akármilyen külső szolgáltatás elérhető marad.

A hatóságok korábban többször nekigyürkőztek az átjárás megszüntetésének, például 2015-ben elkezdte a Tűzfal a népszerűbb VPN-szolgáltatókat szűrni. A lépések azonban eddig mindig problémásnak bizonyultak: vagy túl laza lett a szűrés és a szolgáltatók az IP-címek mozgatásával meg tudták kerülni, vagy túl szoros, és a nagyvállalati VPN-ek is elkezdtek akadozni. Ez utóbbi egyébként az oka annak, miért nem tud Kína egyoldalúan minden VPN-t blokkolni: az országban dolgozó nyugati nagyvállalatok ugyanis szintén VPN-en tartják a kapcsolatot saját központjaikkal, a VPN egységes tiltása komoly gazdasági zavarokat okozna. Így a hatóságok számára járható út a belépési pontok (esetünkben a kliensek) visszaszorítása, ebben az Apple készségesen együttműködőnek bizonyult.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 14:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.