Szerző: Gálffy Csaba

2017. augusztus 1. 10:10

Törli a VPN-appokat az Apple Kínában

A nagy nyugati tech-cégek közül a Microsoft és az Apple működik együtt a kínai hatóságokkal. Piaci részesedés és masszív profit a jutalmuk.

Eleget tesz a kínai hatóságok kérésének és törli a kínai App Store-ból a népszerű VPN-alkalmazásokat az Apple, így iOS-ről sokkal nehezebb lesz elérni a Kínában amúgy blokkolt szolgáltatásokat. Mivel a platform nem támogatja az alkalmazások telepítését más forrásból, ez jelentősen visszaveti majd az ilyen szolgáltatások használatát.

A cég az érintett fejlesztőknek kiküldött levélben a szabályozási környezetre mutogat. Az App Store-ban való részvétel feltétele ugyanis, hogy az "alkalmazásoknak meg kell felelniük az összes helyi szabályozásnak, ahol a fejlesztő elérhetővé teszi azt". Az App Store ÁSZF-je egyértelműen tartalmazza, hogy ez a megfelelőség a fejlesztő felelőssége, az Apple nem tartja a hátát senki helyett.

Vagy mégse.

Az intézkedés kizárólag a kínai App Store-t érinti, vagyis a felhasználók számára nyitott az út arra, hogy regisztráljanak egy másik ország zászlaja alatt is, átállítsák az iOS-es eszköz boltját és letöltsék az appot onnan - de ez a funkcionalitás széles körben nem ismert, így hatása is marginális lesz.

Kína és az Apple

A kínai piac komoly kihívást jelent a nagy nyugati tech cégek számára. A Google például már korábban úgy döntött, hogy nem kívánja a rezsimet szolgálni és gyakorlatilag önként kivonult az országból, több más nagy online szolgáltatóval együtt. A kivonulás azonban korántsem általános, a nagyvállalati beszállítók, mint az IBM vagy a HPE, illetve a Microsoft is jelen van a piacon és az együttműködés eredményeképp komoly profitot tud hazavinni az országból.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legnagyobb szereplő azonban egyértelműen az Apple, a cég elmúlt néhány éves növekedését egyértelműen Kína hajtotta, a nagy kijelzős, státuszszimbólumként kiválóan üzemelő iPhone-ok (és más termékek) ma már negyedévenként (!) 10-12 milliárd dolláros forgalmat generálnak. Ez pedig jelenleg elegendő érv a rezsimmel való együttműködés mellett, még akkor is, ha a fenti lépés felhasználók millióit fosztja meg a szabad internet élményétől és a nyugati hírforrások fogyasztásától.

Alagút a Nagy Tűzfal alatt

A kínai internetezőket a Nagy Kínai Tűzfal védi a nyugati befolyástól, ezen a falon akadnak fel az olyan szolgáltatások mint a Google (Gmail, kereső, YouTube stb.), a Facebook és az Instagram vagy épp a Wikipedia. A tűzfalon azonban van egy (triviális) átjárás: a VPN, amely gyakorlatilag alagútként működik, az ezen folyó kommunikációba a hatóságok nem látnak bele, így ezen keresztül akármilyen külső szolgáltatás elérhető marad.

A hatóságok korábban többször nekigyürkőztek az átjárás megszüntetésének, például 2015-ben elkezdte a Tűzfal a népszerűbb VPN-szolgáltatókat szűrni. A lépések azonban eddig mindig problémásnak bizonyultak: vagy túl laza lett a szűrés és a szolgáltatók az IP-címek mozgatásával meg tudták kerülni, vagy túl szoros, és a nagyvállalati VPN-ek is elkezdtek akadozni. Ez utóbbi egyébként az oka annak, miért nem tud Kína egyoldalúan minden VPN-t blokkolni: az országban dolgozó nyugati nagyvállalatok ugyanis szintén VPN-en tartják a kapcsolatot saját központjaikkal, a VPN egységes tiltása komoly gazdasági zavarokat okozna. Így a hatóságok számára járható út a belépési pontok (esetünkben a kliensek) visszaszorítása, ebben az Apple készségesen együttműködőnek bizonyult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról