Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 2. 13:46

Törölni fogja az inkognitó módban gyűjtött adatokat a Google

Kiderültek az inkognitó mód félrevezető működése miatt indított, csoportos perben elért megállapodás részletei.

Miután decemberben sikerült előzetes megegyezésre jutni a felperesekkel a Google Chrome inkognitó módja kapcsán indult perben, a keresőcég januárban frissítette a böngésző privát böngészési funkciójának leírását, amely kibővült azzal a mondattal, hogy a mód aktiválása nem változtatja meg a felkeresett webhelyek és az általuk használt szolgáltatások, köztük a Google által végzett adatgyűjtés módját. 

A megállapodás feltételeit a felek hétfőn nyújtották be a kaliforniai oaklandi szövetségi bíróságon, aminek véglegesítéséhez még utolsó lépcsőként Yvonne Gonzalez Rogers kerületi bíró jóváhagyása is szükséges lesz. Így derültek ki újabb részletek  a megállapodással kapcsolatban, többek közt, hogy a Google ígérete szerint megsemmisíti majd a megkérdőjelezhető módon összegyűjtött, böngészési előzményekkel kapcsolatos „adatpontok milliárdjait”, emellett frissíti adatgyűjtési nyilatkozatát, és alapértelmezetté tesz egy beállítást, amely blokkolja a Chrome-on belül a harmadik féltől származó cookie-kat a következő öt évre vonatkozóan.

Utóbbi követelmény vita tárgyát képezheti, mivel a cég Privacy Sandbox kezdeményezése már a tervek szerint az év végéig letiltja az összes harmadik féltől származó sütit a Chrome-felhasználók számára, amiket felvált a Topics API-val, egy olyan rendszerrel, amely a böngészési tevékenységet témák szerint csoportosítja anonimizált módon. Az is megkérdőjelezhető, hogy az adatok megsemmisítése mennyire hatékony: tekintettel arra, hogy a kereset 2016-ig visszamenően tárolt információkra vonatkozik, feltételezhető, hogy a vállalat az adatok nagy részét már régen eladta harmadik feleknek, vagy azokat már felhasználta más termékeiben, így ezzel nehéz lesz bármit kezdeni.

incognit

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google ellen 2020-ban indult csoportos kereset az Egyesült Államokban azzal a váddal, hogy a keresőóriás illegálisan követte több millió felhasználó online tevékenységét, még akkor is, ha azok böngészőjüket inkognitó, vagy privát üzemmódban használták, miközben erről nem tájékoztatta megfelelően a felhasználókat. Ezért többen nem voltak tisztában azzal, hogy a cég a Google Analytics, Google Ad Manager és hasonló megoldásain, pluginjein, illetve okostelefonos szolgáltatásain keresztül továbbra is gyűjti a felhasználók adatait, függetlenül attól, azok akár rákattintanak-e a Google hirdetéseire. A felperesek azzal is vádolták a Google-t, hogy a privát böngészési tevékenységüket a már meglévő felhasználói profiljaikkal társította.

A Google először azzal próbált védekezni és elutasítani a keresetet, hogy a Chrome inkognitó módjának bekapcsolásakor megjelenő tájékoztató kiterjedten részletezte, milyen jellegű adatgyűjtésre lehet számítani – januárban utólag mégis egyértelműbbé tette a helyzetet a hozzátoldott mondattal, ami egyfajta beismerésként is szolgálhatott.

Decemberben aztán a Google-nek és a felpereseknek sikerült megállapodniuk a per elutasítását eredményező feltételekben, melyeket bíróság elé terjesztettek. A kereset eredetileg kártérítést is kért a szövetségi és a kaliforniai adatvédelmi törvényekkel kapcsolatos állítólagos bűncselekmények miatt, de a bíróság nem hagyta jóvá a felperesek egy csoportját illető pénzügyi károk megtérítését, így a felhasználóknak magánszemélyként kell perelniük a Google-t, hogy megpróbálják beszedni az összeget. A felhasználók nem is késlekedtek: egy 50 fős csoport már be is nyújtotta a különálló keresetet kaliforniai állam bíróságának a magánélet megsértésére hivatkozva.

a címlapról