:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 14. 11:30

Fokozódik a böngészők harca az iPhone-okon

A következő hetekben különösen érdekes lesz figyelni a böngészők részesedésére vonatkozó adatokat az európai piacon, a Mozilla és a Brave már látható emelkedésről számolt be az új, digitális kapuőrökre vonatkozó szabályok bevezetése után.

A március 7-én kötelező érvénnyel hatályba lépett Digital Markets Act hatására az Apple többek között lehetővé tette az iOS 17.4 kiadásával, hogy alternatív alkalmazás-piacterek jelenjenek meg a platformon, és hogy a fejlesztők a fizetési tranzakcióikat az Apple ökoszisztémáján kívülre vigyék - például egy weboldalra mutató promóciós link segítségével. Lehetővé vált továbbá a WebKittől eltérő böngészőmotorok használata, és szabadon kiválasztható már az alapértelmezett böngésző is az iOS-es eszközökön, ami nagyobb mozgásteret ad az előretelepített Safarin kívül. Ugyan az iOS a 14-es főkiadástól kezdve támogatja a külső felek böngészőit, immár egyértelmű képernyő ajánlja fel a lehetőséget a felhasználóknak az alapértelmezett program kiválasztásához, és a későbbiekben a Safari is eltávolíthatóvá válik.

A korai számok alapján a lehetőségek bővülése tényleg megdobta az alternatív böngészők telepítési számait, növekedésről számolt be a Brave Software, a Mozilla és a Vivaldi is. A Brave esetében a március 6-án mért körülbelül napi 8000 letöltés egy héttel később 11 ezerre ugrott, ami a fejlesztő szerint bizonyítja azt is, hogy a Google és az Apple eddigi módszerei megnehezítették a böngészők közti szabad választást. A Brave for iOS jelenleg WebKit-alapú, de a fejlesztők mérlegelik a Chromium motorra váltást.

brave

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Mozilla szintén a Firefox iránti megnövekedett érdeklődésről számolt be a változások életbe lépése után, Németországban több mint 50 százalékkal nőtt a Firefox-felhasználók száma, Franciaországban pedig csaknem 30 százalékos növekedés a bevezetés óta.

A cég szóvivője szerint ugyan adottá vált a lehetőség, hogy a jövőben Gecko alapra helyezzék a böngésző iOS-applikációját, de mivel csak az unió területén lehetséges terjeszteni a WebKittől eltérő alapokra helyezett szoftvereket, két különböző implementáció karbantartása és létrehozása jóval több erőforrást igényel a fejlesztők részéről, így az Apple valójában akadályozza a valódi verseny megvalósulását.

Jon von Tetzchner, a Vivaldi böngészőt fejlesztő cég vezérigazgatója szerint bár az Európai Bizottság beavatkozása hasznos, az eredmények szerényeknek mondhatók, és a masszívabb változás érdekében további nyomást kellene gyakorolni a kapuőrökre. A Google januárban jelentette be, hogy március 6-át követően bevezeti a DMA-nak megfelelő keresőmotor- és böngészőválasztó képernyőket, amely csak az Android-eszközök egy részén lesz elérhető az EU-ban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 09:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.