Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 12. 13:00

Szerzői jogsértés miatt kapott pert nyakába az Nvidia

Három író követel kártérítést a chipgyártótól, amiért állításuk szerint jogtalanul használták fel könyveiket a NeMo Megatron alatt dolgozó MI-modell betanítására.

Szerzők csoportja indított pert a San Franciscó-i szövetségi bíróságon az Nvidia ellen azzal a váddal, hogy a chipgyártó a személyreszabható chatbotokhoz fejlesztett NeMO nevű nagy nyelvi modelljét (LLM) olyan adathalmazon képezte ki, amely illegálisan használja fel, másolja és terjeszti a szellemi termékeiket, a készítők hozzájárulása nélkül.

A csoportos keresettel az írók meghatározatlan összegű kártérítést követelnek a cégtől minden szerző számára  akiknek a jogvédett munkáin az utóbbi három évben tréningezték a NeMo LLM-eket. Emellett azt szeretnék elérni, hogy töröljék a műveiket tartalmazó Books3 néven említett adatkészletet, ami közel 196 ezer könyvből áll.

A Hugging Face AI-közösségen keresztül közvetetten megosztott Books3 adatkészletre október óta már nem vezet link szerzői jogok megsértése miatt, de még az eltávolítás előtt a nagyobb AI-cégek, köztük az Nvidia is hozzáfért. A szerzők állítása szerint az Nvidia megsértette a szerzői jogi törvény szerinti kizárólagos jogait.

vidia

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A csoportos keresetet ugyanaz a jogi csapat nyújtotta be, akik az OpenAI-t beperlő szerzőket képviselték. A friss ügyet az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy a szerzők az Nvidia által felhasznált képzési adatokat támadják. A hosszútávú aggodalom, hogy a chipgyártó által nyújtott eszközök segítségével számos további MI-modell és chatbot hozható létre a vitatott adatkészlettel, ami több ezer szerzőt érinthet. A szerzők, kiadók és AI-cégek egymásnak vetülése egyre gyakoribb, az eddigi perekben megfogalmazott feszültség rendszerint az, hogy a nagy nyelvi modellek tréningezéséhez engedély és díjazás nélkül használják fel a fejlesztők a jogvédett tartalmakat.

Az Nvidia február végén tette közzé negyedik pénzügyi negyedévére vonatkozó számait, mely az utóbbi időszakban a mesterséges intelligencia megoldások iránti óriási érdeklődésnek és piaci hype-nak köszönhetően rendre áttörte a plafont minden létező pénzügyi mutatóját illetően. Az eladásokat ahogy az elmúlt másfél-két évben jellemzően, úgy ezúttal is az adatközponti üzletág hozta össze, mely 18,4 milliárd dolláros bevétellel zárta a negyedévet, ami önmagában 409%-os növekedésnek számít. A befolyt összeg több mint felét a nagy felhőszolgáltatók fizették be a cégnek, a legkeresettebb termékek pedig természetesen az AI-célprocesszorok voltak, azokon belül is a H100 gyorsító.

a címlapról