:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 27. 09:20

Az AI tényleg elveszi az appok munkáját?

A mesterséges intelligencia teljesen átalakíthatja a jövőben az okostelefon-használatot - vannak olyan iparági szereplők, akik szerint az AI megjelenése az appok, de legalábbis a megszokott interfészek relatíve gyors eltűnéséhez vezet majd.

Hétfőn kezdetét vette Barcelonában a mobiltávközlési iparág legmeghatározóbb idei rendezvénye, a Mobile World Congress, melynek központi témája 2024-ben természetesen a mesterséges intelligencia lett, melyet az operátoroktól kezdve a készülékgyártókon át különböző formátumban és célokkal minden magára valamit is adó piaci szereplő kitűzött a zászlajára.

Ahogy az lenni szokott, a kiállításon bemutatott új mobilkészülékek egy része már hetekkel, hónapokkal ezelőtt elérhetővé vált, a Samsung, a Honor vagy éppen a Xiaomi már mind megmutatta, hogy az idei csúcsmodelleknél milyen AI-specifikus funkciókat kínál elsősorban továbbra is a kreatív tartalomgyártást segítő eszközökre, illetve asszisztens funkciókra fókuszálva.

Appok? Kösz, de kösz nem!


A világ immár legnagyobb távközlési cége, a Deutsche Telekom is elhozta saját, készülékspecifikus AI-vízióját az expóra, melyet már az esemény előtt hetekkel bejelentett.

Az egyelőre koncepcióként létező megoldások meglehetősen ambíciózus elképzelésből indulnak ki: a készülékeken a jövőben nem lesznek appok, vagy legalábbis nem a megszokott formában, helyettük minden feladatot a mesterséges intelligencia végez majd el.

Tim Höttges, a Deutsche Telekom első embere a Mobile World Congress első napjának keynote-jában közölte, arra számít, hogy 5-10 éven belül az AI-forradalom hatására senki nem fog okostelefonos alkalmazásokat használni.

Mégis ki a fenének kellenek az alkalmazások? Nekem aztán nem!

-mondta Höttges, aki szerint az applikációk használatának számos kényelmetlen és nem kívánt aspektusa (ID kezelés, adatkezelési aggályok, felesleges, nehézkesen kezelhető funkciók stb) van. 

A DT az alkalmazásmentes telefon koncepcióját természetesen saját T-Phone modelljeire építette fel, melyek kezdetleges, jól láthatóan még nem piackész megoldásait a távközlési multi standján is megmutatták az érdeklődőknek.

img_2997

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A koncepció két alappillérre építkezik, az egyikhez egy amerikai startup, a Brain.ai nyújtja a működési hátteret. A megoldás ezzel leginkább egy magentára színezett, felhőalapú asszizstens-szolgáltatásnak tűnik, mellyel egyelőre repülőjegy-vásárlást és más, viszonylag egyszerű, hasonló feladatokat végeztek a bemutató során.

A Brain.ai rendszere a felhőalapú működés révén egy középkategóriás készüléken is tisztességesen fut, ami jól illik a távközlési multi "AI-t mindenkinek!" víziójába.

A második pillér viszont már lokális számításokra épít, amihez komoly teljesítményű rendszerprocesszorra van szükség. A DT másik megoldása ezért egy referencia Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 mobilplatformra épül, mely számos készülékgyártó kurrens csúcsmodelljének is az alapja. A jelentős részben helyben végzett számításoknak köszönhetően ez utóbbi megoldás időt spórol a felhasználónak, az operátornak pedig hálózati kapacitást.

A koncepciók jelenlegi állapotát elnézve ugyanakkor a teljesen applikációmentes okostelefonok felé még meglehetősen hosszú és - az AI-jal kapcsolatos aggályok miatt - rögös út vezethet. 

A mesterséges intelligencia egyértelműen a klasszikus okostelefonos asszisztensek babérjaira tör, ha úgy tetszik már el is vette azok munkáját (lásd Google Gemini), ám vannak olyan alkalmazáskategóriák, melyeknél jelenleg nem látni tisztán az AI szerepét.

Ilyenek a rendkívül szenzitív adatokkal dolgozó pénzügyi appok vagy akár chatplatformok, melyek az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a privát szféra védelmére, az adatfolyamok titkosítására.

De ugyanígy nehéz elképzelni, hogy az AI - legalábbis abban a formában, ahogy a Deutsche Telekom azt bemutatta az idei MWC-n - bizonyos üzleti platformokat, applikációkat is képes lesz majd kiváltani.

Az alkalmazások szerepének ilyen drasztikus átértékelésében ráadásul egy meglehetősen masszív forgalmat bonyolító szektor is ellenérdekelt (egyes statisztikák szerint csak az Egyesült Államokban tavaly 171 milliárd dollárnyi bevételt termelt az alkalmazáspiac).

Az applikációk nélküli okostelefon koncepciója tehát ma még inkább tűnik egyfajta utópiának, ám az már most jól látszik, hogy bizonyos alkalmazások (elsősorban az asszisztens-platformok, kreatív appok, illetve általában véve minden olyan app, ahol a nagy nyelvi modellek képbe kerülhetnek) esetében az AI szerepe erősen felértékelődik a jövőben. 

A fenti feladatokon túl a mesterséges intelligencia és az applikációk pedig jó eséllyel belátható időn belül jól megférnek majd egymás mellett a telefonokon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 11:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.