:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 22. 13:08

Szürreális magasságokban az Nvidia

Tegnap befutott az elmúlt időszak talán legjobban várt üzleti jelentése, az Nvidia negyedik pénzügyi negyedévére vonatkozó számaival. A mesterséges intelligencia fejlődésével összedrótozott cég ismét minden képzeletet és várakozást felülmúlóan teljesített.

Szerdán közzétette január 28-án véget ért negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit az Nvidia, mely az utóbbi időszakban a mesterséges intelligencia megoldások iránti óriási érdeklődésnek és piaci hype-nak köszönhetően rendre áttörte a plafont minden létező pénzügyi mutatóját illetően.

A cég legfrissebb pénzügyi jelentését lélegzetvisszafojtva váró elemzők és befektetők eleve erős elvárásait ezúttal is sikerült túlteljesítenie a Santa Clara-i gyártónak, mely a negyedik pénzügyi negyedévben a 20 milliárd dolláros várakozásokat meghaladó, 22,1 milliárd dolláros árbevételről számolt be.

Ez önmagában 265%-os növekedés az előző év azonos időszakával összehasonlítva, a nettó profit azonban ennél is nagyobb mértékben, 769%-kal, 12,29 milliárd dollárra nőtt.

Az eladásokat ahogy az elmúlt másfél-két évben jellemzően, úgy ezúttal is az adatközponti üzletág hozta össze, mely 18,4 milliárd dolláros bevétellel zárta a negyedévet, ami önmagában 409%-os növekedésnek számít. A befolyt összeg több mint felét a nagy felhőszolgáltatók fizették be a cégnek, a legkeresettebb termékek pedig természetesen az AI-célprocesszorok voltak, azokon belül is a H100 gyorsító.

nvidia_chip

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az eredmények alighanem ennél is jobban alakultak volna, ha nem hoz újabb szankciókat a kínai piaci szereplőkkel szemben az Egyesült Államok kormánya tavaly ősszel - ezek a szankciók a korábbiaknál jóval szigorúbban korlátozzák, hogy az Nvidia milyen megoldásokat szállíthat az ázsiai országból származó megrendelők számára.

A negyedik negyedévben a korábban húzószegmensnek számító gaming üzletág is nőtt, igaz, távolról sem olyan mértékben, mint az adatközponti részleg. Ez a divízió "mindössze" 2,87 milliárd dollárt kaszált, 56%-kal túlszárnyalva az egy évvel korábbi számokat, amire azért sok iparág vagy más iparági szereplők is bármikor gondolkodás nélkül igent mondanának.

Az aktuális üzleti negyedév előre jelzett eredményei ráadásul a legkevésbé sem mutatnak megtorpanást, a cég a jelenlegi háromhónapos periódusban 24 milliárd dolláros árbevételt vár, ami a 22,17 milliárd dolláros konszenzusnál erősebb prognózisnak számít.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 05:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.