Szerző: Koi Tamás

2024. február 28. 11:26

Kiakadt Brüsszel a Microsoft új AI-beruházásán

Derült égből villámcsapásként érte a mesterséges intelligenciát szabályozó rendeleten dolgozó európai szakpolitikusokat a hír, hogy a Microsoft az OpenAI után egy európai AI-startupba, a francia Mistralba is beszáll.

Újabb AI-startuba száll be a világ legnagyobb, legértékesebb technológiai vállalata, a Microsoft, a kiszemelt ezúttal az amerikai OpenAI után egy európai szereplő, a francia Mistral AI - a felek hétfői bejelentését általános döbbenet kísérte Brüsszelben, ahol európai parlamenti képviselők azonnali versenyhatósági vizsgálatot követelnek az ügyben.

A beruházást illetően annak ellenére merültek fel komoly aggályok brüsszeli politikai körökben, hogy ezúttal jóval kisebb összegről, mindössze 15 millió euróról van szó, melyért cserébe a Mistral AI technológiája az OpenAI-ra épülő megoldások mellé választási lehetőségként bekerül a Microsoft Azure felhős platformjának portfoliójába.

A beruházás kapcsán a Microsoft kommunikációja eleinte ráadásul kissé ellentmondásos is volt, mivel a redmondi cég először határozottan állította, hogy ezzel semmilyen tulajdonrészt - pláne irányítást - nem szerzett a Mistralban, később azonban ezt úgy módosította, hogy a következő tőkebevonási körben tulajdonszerzéssel is jár a befektetés.

mistral_ai

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Hasonlóképpen védekezett a társaság az Európai Bizottság tavaly indult vizsgálata során, mely azt igyekszik feltérképezni, hogy a szoftvercég 13 milliárd dolláros befektetése az OpenAI-ba torzíthatja-e a versenyt a mesterséges intelligencia-megoldások piacán, illetve előállhat-e a későbbiekben egy erőfölényes helyzet ebben az egyre meghatározóbbá váló szegmensben. A Microsoft akkor szintén arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a befektetés nem járt együtt a tulajdonosi szerkezet átalakulásával.

A Microsoft és a Mistral AI közt kötött hétfői megállapodás ugyanakkor egy törvényalkotási folyamat kellős közepébe tenyerelt bele, az Európai Unióban ugyanis hosszú hónapok, évek óta zajlik a mesterséges intelligencia megoldások működési hátterét szabályozó AI Act kidolgozása. 

A jogalkotási folyamat során a Mistral éppen a megengedőbb jogi környezet mellett lobbizott azzal, hogy a szigorú szabályozás hátrányba hozhatja az európai szereplőket egy tengerentúli cégekkel folytatott versenyben. Európai parlamenti képviselők szerint a párizsi startup motivációi a mostani egyezség tükrében legalábbis megkérdőjelezhetők.

Az mindenesetre borítékolható, hogy az Európai Bizottság vizsgálni fogja az esetet, az erről kiadott hivatalos nyilatkozatban az EU végrehajtó szerve közölte, amint beérkezik Brüsszelbe a megállapodás szövege, megkezdődik az abban foglaltak kiértékelése, mely egy potenciális hatósági vizsgálat előszobája lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról