:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 18. 10:38

Folytatódnak a leépítések a Google-nél

A naptár fordultával sincsenek biztonságban a dolgozók: miután év elején mintegy 1000 alkalmazottól vált meg a Google, újabb leépítésekre lehet számítani az év során.

A hosszútávú stratégiában kiemelt szerepet kapó mesterséges intelligencia miatt a Google komolyabban hozzányúl munkaerő-állományához, Sundar Pichai vezérigazgató friss bejelentése szerint az idei év során még több alkalmazottól válnak meg.

A munkatársaknak kiküldött, a 2024-es év prioritásairól és célkitűzéseiről szóló levélben a vezér arról ír, hogy a tervezett beruházásokhoz szükséges kapacitás biztosításához további nehéz döntéseket kell hoznia a vezetésnek, ami egyes csapatok megszüntetését is jelentheti - bár az elbocsátások nem lesznek olyan mértékűek, mint a tavalyi leépítések, és nem érint majd minden csapatot.

google_(1)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Belsős levelezések alapján az elbocsátások elsősorban a nagyvállalatok számára hirdetéseket értékesítő Large Customer Sales (LCS) részlegét érinthetik, míg a későbbiekben a kisebb ügyfeleket kiszolgáló Google Customer Solutions csapat (GCS) lesz a tevékenységért felelős részleg.

A keresőcég láthatóan továbbra is folytatja a 2023. januárjában megkezdett költségcsökkentési intézkedéseket: egy évvel korábban az Alphabet 12 ezer állás megszüntetését jelentette be, ami a munkaerő-állomány nagyjából 6 százalékának felelt meg. Az év során bizonyos juttatásokat, eszközöket és berendezéseket is megvont az alkalmazottaktól.

De a naptár fordultával sincs vége a tisztogatásnak, a Google idén már több száz további munkahelyet szüntetett meg, nem csak a hirdetésekkel, de a tervezésekkel és hardverekkel foglalkozó részlegeken is. Múlt héten 1000 dolgozót bocsátottak el több részlegről, és 100 állás szűnt meg a YouTube-ért felelős részlegen, emellett a megszorítások érintették  Pixel, a Fitbit és a Nest termékeken dolgozó alkalmazottakat, valamint a Google Asszisztensért felelős csapatot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 22:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.