Szerzők: Koi Tamás, Batiz Eszter

2024. január 15. 10:10

Simán beszivárognak Kínába az Nvidia AI-chipjei

Állami kutatóközpontok, egyetemek, sőt a katonaság is hozzájuthatott Kínában az Nvidia csúcskategóriás AI-gyorsítóchipjeihez az elmúlt egy évben, ám ezzel aligha fog az ázsiai ország a ChatGPT-hez hasonló rendszereket üzemeltetni.

Simán eljutnak Kínába az Nvidia tiltólistán lévő AI-gyorsítóchipjei, bár meglehetősen korlátozott mennyiségben, de még a katonaság is kap belőlük - derül ki a Reuters által összegyűjtött publikus tenderdokumentumokból.

A dokumentumok ismételten rámutatnak arra, hogy az amerikai csúcstechnológiákra vonatkozó exportkorlátozások nem kijátszhatatlanok, a kínai cégek és állami szervezetek pedig bámulatos gyorsasággal képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Az Egyesült Államok több lépcsőből álló exporttilalmi intézkedései 2022 szeptember végén terjedtek ki a kifejezetten mesterséges intelligencia modellek tanítására és futtatására alkalmas gyorsítóprocesszorok exportjának korlátozására, majd tavaly októberben a rendelet felülbírálásával még szigorúbb elbírálás alá estek ezek a megoldások. Ezzel immár a kifejezetten a kínai piacra szánt, butított áramkörök forgalmazása is szinte lehetetlenné vált, legalábbis elméletileg.

nvidia_ai_china

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A nyilvános tenderdokumentumok alapján ugyanakkor az állami entitások, oktatási intézmények és kutatóközpontok, sőt a katonaság - összesen több tucat szervezet - hozzájuthatott az Nvidia A100 és H100 valamint azok lassabb variánsainak számító A800 és H800 gyorsítókhoz a tiltások életbe lépése után.

Az érintett szervezetek között két olyan entitás is szerepelt, melyek szerepelnek az Egyesült Államok tiltólistáján. A két érintett, a Harbini Technológiai Intézet és Kína egyik legnagyobb technológiai egyeteme ugyanakkor csak kis mennyiségben vásárolt ezekből a chipekből.

Az összesen mintegy 100 vizsgált tender kapcsán a jellemző beszerzési mennyiségek egyébként mindössze néhány darab ilyen gyorsítóra korlátozódtak, ami jellemzően kisebb kutatási projektekhez használható, de legalábbis a nagy nyelvi modellek üzemeltetéséhez ennél jóval nagyobb mennyiségben, több ezres nagyságrendben kellene ezeket a chipeket beszerezni és üzembe állítani.

A 2022-es korlátozásokat követően a legnagyobb mennyiségben a Tsinghua Egyetem vásárolt az Nvidia A100-as gyorsítóiból - az oktatási intézmény összesen 80 darab ilyen chipet szerzett be 2022 vége óta különböző áttételes forrásokton keresztül az Nvidia-tól.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.