:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 2. 14:00

Gyengébb GeForce RTX 4090-et ad Kínának az Nvidia

GeForce RTX 4090D néven érkezik a szigorúbb exportszabályozások előírásait teljesítő hardver, amivel csak és kizárólag a gazdasági szankciókkal sújtott kínai piacot célozza meg a gyártó.

Az Nvidia által gyártott GeForce RTX 4090-es videókártyát Kínában már egy ideje nem lehet kapni, november folyamán ugyanis életbe lépett az exportkorlátozás, aminek értelmében a 4800 TOP/s számítási teljesítményt túllépő videókártyák nem exportálhatóak Kínába speciális engedély nélkül. A kormányzat teljesítmény és teljesítménysűrűség terén is korlátozta az exportálható videokártyák és gyorsítókártyák körét, de a játékosoknak szánt hardcereket csak a teljesítményszint alapján korlátozza.

Az Nvidia prémium videókártyája alapesetben erősen átlépte a meghatározott határt a maga 5286 TOP/s-os teljesítményével, így a konkurens AMD komponensei iránti kereslet átmenetileg eléggé megugrott, de lassan ismét erősödhet az Nvidia. A gyártó a korlátozott modell helyét egy áttervezett, lassabb modellel pótolja a helyi piacon, amivel lényegében megkerüli az exportszabályozást: az alternatív GeForce RTX 4090D modell TPP pontszám terén már a 4800-as ponthatár alatt foglal helyet, és a TDP keretet 5,9%-kal csökkentve 450 W helyett immár 425 W-t fogyaszt.

Összességében nagyjából 5%-kal gyengébben teljesít a „sima” RTX 4090-nél, ha a játékok futtatásáról vagy kreatív feladatokról van szó. Míg a normál hardver 16384 aktív CUDA (Compute Unified Device Architecture) maggal rendelkezik, addig a GeForce RTX 4090D-nél csak 14592 CUDA mag aktív, tehát körülbelül 12,8%-kal csökkent a mennyiség.

nvidiageforce

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kifejezetten a kínai piacra, az amerikai kormányzattal konzultáció mellett kifejlesztett RTX 4090D 12,999 jüanért lesz megvásárolható januártól kezdve, ami egyezik a sima RTX 4090-es modell listaárával, de Kínán kívül nem várható máshol az értékesítése. A modell számozása után biggyesztett „D” betű egyébként a „Dragon”, azaz a „Sárkány” szót jelöli, ami szintén arra utal, hogy a kínai piacra szánt speciális hardverről van szó.

Az amerikaiak tavaly év végén életbe lépett új rendelete de facto megtiltja minden, nagy számítási teljesítményű AI-gyorsítóprocesszor szállítását Kína számára. A szabályozásban külön passzust kapott a kínai szuperszámítógépekben használt fejlett, nagy számítási kapacitású chipek exportjának tiltása, a gyártók ugyanakkor ezt úgy kerülték meg, hogy elkészítették a globális piacon kapható megoldások kifejezetten a kínai vevőknek szánt, kisebb teljesítményű variánsait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 01:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.