Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 5. 10:17

Minden eddiginél több támogatást kaphatnak a kínai chipgyártók

A félvezetőgyártáshoz elengedhetetlenül szükséges modern gyártóberendezések beszerzése ma a kínai technológiai ipar egyik legnagyobb kihívása, tekintve, hogy az Egyesült Államok sikerrel vágta el a kínai chipgyártókat minden olyan technológiától, melyeket a világ legnagyobb gyártói használnak. Kína most egy minden eddiginél nagyobb összegű állami támogatási csomaggal próbálja ellensúlyozni a helyzetet.

Önerőből kell versenyképessé válnia a kínai félvezetőgyártásnak - ez nagyjából 2019-2020 óta teljesen egyértelmű a világ második legnépesebb országát irányító pártvezetés számára, mely most minden eddiginél nagyobb összeget forgat bele a helyi chipgyártás gyors felfuttatásába.

A kínai Nagy Támogatás


Lapértesülések szerint jelenleg is zajlanak annak a gigantikus összegű, átszámítva mintegy 40 milliárd dollárról szóló támogatási alapnak az előkészületei, mely a kínai félvezetőipar sokadik, több tízmilliárd dolláros (vagy több százmilliárd jüanos) dotációját célozza a China Integrated Circuit Industry Fund, vagy becenevén a Big Fund keretében, mely hasonló céllal 2014-ben és 2019-ben két etapban jelentős összegekkel próbálta már megerősíteni a helyi félvezetőgyártó ipart.

Az Egyesült Államok által 2019-től fokozatosan alkalmazott, egyre fájóbb embargók és szankciók hatására a pártvezetés, illetve személyesen Hszi Csin-Ping főtitkár többször is hangsúlyozta, hogy a kínai félvezetőgyártásnak mielőbb függetlenítenie kell magát, és ezért kész minden pénzt, fegyvert és paripát (de leginkább pénzt) az iparág rendelkezésére bocsátani.

xi_wafer

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A helyi chipgyártó cégek számára az egyik legkomolyabb tőrdöfést éppen tavaly év végén vitte be az Egyesült Államok, amikor a gyártáshoz elengedhetetlenül szükséges levilágítóberendezések kínai exportját is megtiltotta - ilyen berendezéseket kivétel nélkül csak az USA és két szövetségese, Hollandia és Japán gyárt és szállít a világon, az ASML és a Tokyo Electron az amerikai Applied Materials után a második és a harmadik legnagyobb szereplője ennek a piacnak.

A Big Fund által biztosított új támogatási keret jelentős része bennfentes források szerint éppen ezért a levilágítók helyi fejlesztésére és előállítására lesz majd allokálva, mely növelheti az esélyét annak, hogy a kínai piaci szereplők, élükön az SMIC-vel (Semiconductor Manufacturing International Corporation) a legösszetettebb, legnagyobb számítási teljesítményű félvezetőket is képesek legyenek nagy mennyiségben előállítani akár már középtávon.

Szorgos népünk győzni fog!


A pártvezetés eltökéltsége és a kimeríthetetlennek látszó támogatási keret azonban önmagában nem elég, noha a helyi chipgyártás láthatóan rendkívül rövid időn belül képes volt elérni komoly sikereket, amire jó példa a kínai piacon frissen forgalomba hozott, titokzatos komponensekből felépülő Huawei Mate 60 Pro okostelefon, melynek megjelenését a helyi média máris úgy tálalta, hogy Kína ezzel egyszer, s mindenkorra legyűrte az amerikai szankciókat.

Ez ugyanakkor egyelőre jó eséllyel hosszú ideig csak vágyálom marad az ázsiai ország számára, mely ahhoz, hogy a félvezetőgyártó nagyhatalmakkal szemben komolyan labdába tudjon rúgni, ki kell termeljen több tízezernyi mérnököt, de még ha ez viszonylag gyorsan sikerül is, felvevőpiacát tekintve legfeljebb saját magára számíthat, ami a gyártási volumenre nézve jóval kedvezőtlenebb helyzetet eredményez ahhoz képest, mintha a kínai kézben lévő félvezetőgyártó üzemek a globális piacra termelnének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról