Szerző: Koi Tamás

2023. október 18. 11:02

Erősebben markolja a kínai tech szektor nyakát az USA

Elsősorban a tavaly életbe lépett új, minden korábbinál szigorúbb amerikai exporttilalmi intézkedésekben talált kiskapuk bezárásáról szól az az új, kormányzati rendelet, mely de facto megtiltja minden, nagy számítási teljesítményű AI-gyorsítóprocesszor szállítását Kína illetve újdonságként további 22 ország számára.

Effektíve elvágná mindenféle, nagy számítási kapacitású, mesterséges intelligencia megoldásokhoz használt célprocesszor szállítását Kína, illetve további 21 ország felé az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának új rendelete, mely a tavaly októberben életbe lépett szigorú exporttilalmi intézkedésekben azóta felfedezett és kihasznált kiskapukat hivatott bezárni.

A minisztériumhoz tartozó Ipari és Biztonsági Hivatal által ellenőrzött intézkedések célja a tárcát vezető miniszter, Gina Raimondo hétfői nyilatkozata szerint az, hogy elvágják Kínát azoktól a nyugati AI-technológiáktól (beleértve konkrét feldolgozóegységeket, illetve az azok gyártásához nélkülözhetetlen berendezések hozzáférhetőségét), melyek az ország hadiipari fejlesztéseinek táptalajául szolgálhatnak. Raimondo nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az intézkedéseknek nem célja Peking gazdasági törekvéseinek ellehetetlenítése.

a800

A tavaly életbe lépett szabályozásban külön passzust kapott a kínai szuperszámítógépekben használt fejlett, nagy számítási kapacitású chipek exportjának tiltása, a gyártók ugyanakkor ezt úgy kerülték meg, hogy elkészítették a globális piacon kapható megoldások kifejezetten a kínai vevőknek szánt, kisebb teljesítményű variánsait.

Az Nvidiánál ez konkrétan négy gyorsítót, illetve az azokra épülő rendszereket jelentett, a H100, H800 és az A100, A800 típusú megoldásokat, melyek exportját több másik termék mellett a mostani, harminc nap múlva hatályba lépő szigorúbb szabályok szintén megtiltják.

A Santa Clara-i gyártó a már megrendelt AI-gyorsítókat leszállíthatja a kínai vevőknek, melyek korábbi sajtóértesülések alapján csak idén egymilliárd dollár értékű processzort, jövőre pedig ennek a volumennek a négyszeresét már lekötötték.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az új rendelet az Nvidia mellett több amerikai chipgyártót, így az Intelt és az AMD-t is érintheti, a kliensoldali megoldásokba, így a PC-kbe és okostelefonokba szánt processzorok többségére továbbra sem vonatkozik az exporttilalom.

Kínai technológiai cégek a minisztérium jelentése szerint előszeretettel játszották ki az elmúlt időszakban az exporttilalmi korlátozásokat a szövevényes céghálózatokon keresztül, az új szabályozási csomag így ezt a kiskaput is bezárja. Így egyetlen olyan cég sem juthat az embargós technológiához hozzá - működjön bárhol a világon -, melynek kínai vagy macaui anyacége van, netán az anyavállalat azon további ország egyikében működik, melyre az Egyesült Államok fegyverembargója érvényes. Az USA új exporttilami intézkedései így Kínán kívül összesen 21 országot érintenek.

Kormánytisztviselők nyilatkozatai alapján a chipgyártáshoz használt berendezések, így elsősorban a levilágító egységek exportját tekintve is további szigorításokra számíthatnak a kínai félvezetőipari szereplők.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.