Szerző: Koi Tamás

2023. december 27. 12:45

Kibertámadás érte a 4iG albán érdekeltségét

December 25-én összehangolt kibertámadás érte az albán parlament informatikai rendszereit, valamint az albán nemzeti légitársaságot és két helyi telekommunikációs céget - egyikük a magyar 4iG irányítása alá tartozó One Albania.

Összehangolt kibertámadás érte hétfőn az albán parlamentet és néhány helyi, kritikus infrastruktúrát üzemeltető céget és az albán nemzeti légitársaság rendszereit - számol be az esetről több külföldi forrás, köztük a Jerusalem Post, a BNN és az ABC News is. Az esetnek magyar vonatkozása is van, az egyik cég, melyet támadás ért a One Albania, a 4iG Nyrt. irányítása alá tartozó távközlési vállalat.

Az ügyben a helyi parlament kedden adott ki hivatalos közleményt, ahol leírták, a a weboldalt és a parlament rendszereit ért támadás nem okozott adatvesztést, a hackerek pedig több, konkrétan meg nem nevezett országból indítottak támadást. 

alban_zaszlo

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A támadást ugyanakkor egy iráni hackercsoport, a Homeland Justice magára vállalta. A csoport telegram-csatornáján, videókat és fotókat tettek közzé a One Albania meghekkelt weboldaláról, illetve közölték, 2 petabájtnyi adatot töröltek a távközlési cég, valamint az Eagle Mobile és az Air Albania rendszereiből, illetve készek publikálni további, általuk megszerzett, személyes adatokat is tartalmazó adatbázisokat. 

A One Albania-t ért támadás pontos következményeiről egymásnak ellentmondó információk állnak rendelkezésre, így egyes források szerint a szolgáltató hálózatának üzemszerű működése is veszélybe került, ugyanakkor ezt nem erősítette meg hivatalosan a távközlési vállalat.

A jelek szerint a One Albania - mely idén januárban jött létre az ALBTelecom és a One Telecommunications összeolvadásával -, a 4iG egyik balkáni "ékköveként" az iráni-albán (kül)politika egyik puskaporos hordójára ült rá szimplán azzal, hogy az Iránból elüldözött politikai menekültek, a Mujahideen-e Khalq (MEK) albán tábora körzetében telekommunikációs szolgáltatást nyújtott.

A Homeland Justice tavaly nyár óta a politikai feszültségek kiéleződésével párhuzamosan több kibertámadást is végrehajtott albán kritikus célpontok ellen, a mostani volt az első, hogy a támadások telekommunikácós hálózatokat is érintettek.

A támadás tényét időközben a 4iG Nyrt. is megerősítette megkeresésünkre: 

A hackerek a 4iG érdekeltségébe tartozó távközlési vállalat, a One Albania informatikai rendszerét is megtámadták. A támadás a One Albania mobil- és vezetékes távközlési, valamint az IPTV rendszereinek működését nem érintette. A rendes üzletmenethez szükséges rendszerek helyreállítása megtörtént

—mondták el lapunknak a cégnél. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról