:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 27. 12:45

Kibertámadás érte a 4iG albán érdekeltségét

December 25-én összehangolt kibertámadás érte az albán parlament informatikai rendszereit, valamint az albán nemzeti légitársaságot és két helyi telekommunikációs céget - egyikük a magyar 4iG irányítása alá tartozó One Albania.

Összehangolt kibertámadás érte hétfőn az albán parlamentet és néhány helyi, kritikus infrastruktúrát üzemeltető céget és az albán nemzeti légitársaság rendszereit - számol be az esetről több külföldi forrás, köztük a Jerusalem Post, a BNN és az ABC News is. Az esetnek magyar vonatkozása is van, az egyik cég, melyet támadás ért a One Albania, a 4iG Nyrt. irányítása alá tartozó távközlési vállalat.

Az ügyben a helyi parlament kedden adott ki hivatalos közleményt, ahol leírták, a a weboldalt és a parlament rendszereit ért támadás nem okozott adatvesztést, a hackerek pedig több, konkrétan meg nem nevezett országból indítottak támadást. 

alban_zaszlo

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A támadást ugyanakkor egy iráni hackercsoport, a Homeland Justice magára vállalta. A csoport telegram-csatornáján, videókat és fotókat tettek közzé a One Albania meghekkelt weboldaláról, illetve közölték, 2 petabájtnyi adatot töröltek a távközlési cég, valamint az Eagle Mobile és az Air Albania rendszereiből, illetve készek publikálni további, általuk megszerzett, személyes adatokat is tartalmazó adatbázisokat. 

A One Albania-t ért támadás pontos következményeiről egymásnak ellentmondó információk állnak rendelkezésre, így egyes források szerint a szolgáltató hálózatának üzemszerű működése is veszélybe került, ugyanakkor ezt nem erősítette meg hivatalosan a távközlési vállalat.

A jelek szerint a One Albania - mely idén januárban jött létre az ALBTelecom és a One Telecommunications összeolvadásával -, a 4iG egyik balkáni "ékköveként" az iráni-albán (kül)politika egyik puskaporos hordójára ült rá szimplán azzal, hogy az Iránból elüldözött politikai menekültek, a Mujahideen-e Khalq (MEK) albán tábora körzetében telekommunikációs szolgáltatást nyújtott.

A Homeland Justice tavaly nyár óta a politikai feszültségek kiéleződésével párhuzamosan több kibertámadást is végrehajtott albán kritikus célpontok ellen, a mostani volt az első, hogy a támadások telekommunikácós hálózatokat is érintettek.

A támadás tényét időközben a 4iG Nyrt. is megerősítette megkeresésünkre: 

A hackerek a 4iG érdekeltségébe tartozó távközlési vállalat, a One Albania informatikai rendszerét is megtámadták. A támadás a One Albania mobil- és vezetékes távközlési, valamint az IPTV rendszereinek működését nem érintette. A rendes üzletmenethez szükséges rendszerek helyreállítása megtörtént

—mondták el lapunknak a cégnél. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 05:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.