:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 8. 11:52

Pénzzel ösztönzi a Google a mobilgyártókat a gyorsabb frissítésekre

Míg korábban akár hónapokba telt, mire megérkezett egy fontosabb frissítés az androidos telefonokra, az OEM-ek manapság már sokkal fürgébb tempóban adják ki a csomagokat, aminek megvan az oka.

Szeptember közepén vette kezdetét a Google ellen indított, vízválasztónak szánt trösztellenes per a washingtoni kerületi bíróságon, ahol a vállalat keresőpiaci monopóliumára néznek rá mélyrehatóan a hatóságok. A cég tíz héten át, több mint száz tanúval próbálja meggyőzni arról a szövetségi bírót, hogy legálisan vívta ki elképesztő, 90 százalékos dominanciáját az internetes keresés piacán. A bíróság az érvek és ellenérvek meghallgatása után először arról fog dönteni, hogy a Google megsértette-e az Egyesült Államok törvényeit. A gyakorlatban a jogorvoslati intézkedések a Google feldarabolását vagy a működésének átalakítására vonatkozó utasítást jelenthetik, de mivel a felek közül valaki vélhetően fellebbezni is fog, az eljárás évekig is húzódhat.

Az elmúlt hetek során a per részeként számos dokumentum és kérdés terítékre került, amik újabb részletekkel szolgálnak a keresőóriás üzleti tevékenységéről, legutóbb az androidos telefonokat gyártó cégekkel és a bevételmegosztási struktúrával kapcsolatban.

google_oem

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Pichai bevallása szerint a Google pénzügyileg is ösztönzi az OEM-eket (így a Samsungot, Motorolát) modelljeik frissítésére. Konkrétan kiderült, hogy azok a vállalatok, amelyek a legújabb biztonsági javításokkal naprakészen tartják telefonjaikat, nagyobb bevételrészesedést kapnak a Google szolgáltatásaiból, mint amelyek nem.

Más szóval egy OEM felhasználónként keresett bevétele függ attól, hogy milyen gyakorisággal ad ki javításokat az eszközre. Korábban ezzel kapcsolatban annyit lehetett tudni a hivatalos információk alapján, hogy a Google kétévnyi frissítést garantál minden mobilhoz, de nem lehetett tudni az anyagi ösztönzőkről.

Pichai szerint bizonyos OEM-ek még annak ellenére is hanyagolják a frissítések gyorsabb tempójú kiadását, hogy potenciális bevételtől esnek el, amire az lehet a magyarázat, hogy a verziók fejlesztése erőforrást igényel és költséges, ezért néha kompromisszumot kell kötni, így történhet meg, hogy egyes androidos modellek esetében többhetes különbségekkel válnak letölthetővé a javítási csomagok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 20:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.