Szerző: Koi Tamás

2023. október 30. 09:24

Csillagászati összegeket fizet a Google a kiváltságáért

Több mint 26 milliárd dollárt fizetett a Google 2021-ben különböző partnereinek azért, hogy az általuk forgalmazott termékek - böngészők, okostelefonok - esetében a Google Kereső az alapértelmezett kereső legyen a rendszerben - derült ki egy pénteki bírósági meghallgatáson

Új szakaszba lépett a Google elleni antitröszt-per az Egyesült Államokban, a cég felsővezetőinek tanúként való beidézésével, mellyel a szövetségi bíróság azt próbálja kideríteni, hogy a cég valóban visszaélt-e erőfölényével a keresőszolgáltatások piacán azáltal, hogy gyakorlatilag lefizette partnereit - köztük egyebek mellett az Apple-t - azért, hogy azok különböző termékeiknél a Google keresőjét használják alapértelmezett keresőként.

Az Igazságügyi Minisztérium keresetére - melyhez több amerikai állam is csatlakozott - szeptember közepén indult el a tízhetes tárgyalássorozat, melyben a fő vádpont szerint a Google évente több milliárd dollárt forgat vissza a keresődivízió bevételeiből arra, hogy a cég keresőszolgáltatása gyakorlatilag mindenhol kiemelt státuszt kapjon, legyen szó okostelefonokról, mobilszolgáltatókról vagy éppen böngészőprogramokról.

A pénteki tárgyalási napon először hangzottak el nyilvánosan konkrét számok a bíró felszólítására: Prabhakar Raghavan, a cég keresőszolgáltatásért és hirdetési tevékenységért felelős vezetője bemutott a bíróságnak egy dokumentumot, mely szerint a Google inkriminált részlege 2021-ben 146,4 milliárd dollárnyi árbevételt termelt, melyből 26 milliárd dollárt fordított arra, hogy a keresőmotor a fenti partnereknél alapértelmezetté váljon. 

google_search_hand

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Google jogi képviselői a tárgyaláson azzal érveltek, hogy a bevétel visszaosztása legális, azok megkötésére pedig azért volt szükség, hogy a részleg versenyképességét megőrizzék. A cég emellett igyekezett rámutatni, hogy a felhasználóknak mindig, minden platformon megvolt és megvan a lehetőségük arra, hogy alternatív megoldást válasszanak a Google Kereső helyett.

A visszaosztott összeg ráadásul az évek során - a Google keresőrészlegének bevételével együtt - jelentősen nőtt - derül ki a bírósággal megosztott dokumentumból. 2014-ben a részleg még "csak" 47 milliárd dolláros árbevételt termelt, amiből 7,1 milliárdot csorgatott vissza a partnereknek.

A Google a tárgyalás kezdete óta igyekezett ellenállni annak, hogy a fenti számok nyilvánosságra kerüljenek, azzal érvelve, hogy az rontja a cég jövőbeni tárgyalási pozícióját a potenciális partnerekkel, ám a bíró végül elutasította a cég jogászainak érvelését és a konkrét számadatok kiadására kötelezte a társaságot.

A per a hétfői tárgyalási napon Sundar Pichai, a Google vezérigazgatójának meghallgatásával folytatódik.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.