:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 12. 14:40

Rajtol a Google elleni vízválasztó monopóliumper

Két hét múlva ünnepli 25. születésnapját a Google, de a trösztellenes felhők beárnyékolják az örömet: meg kell védeni a keresőt az állítólagos versenytorzító dominancia kapcsán. Az Amerikai Egyesült Államokban több évtizede nem volt rá példa, hogy technológiai cégnek menjen neki a kormány monopólium miatt.

Kedden vette kezdetét a Google ellen indított, vízválasztónak szánt trösztellenes per a washingtoni kerületi bíróságon, ahol a vállalat keresőpiaci monopóliumára néznek rá mélyrehatóan a hatóságok. A cég tíz héten át, több mint száz tanúval próbálja meggyőzni arról a szövetségi bírót, hogy legálisan vívta ki elképesztő, 90 százalékos dominanciáját az internetes keresés piacán. A bíróság az érvek és ellenérvek meghallgatása után először arról fog dönteni, hogy a Google megsértette-e az Egyesült Államok törvényeit. A gyakorlatban a jogorvoslati intézkedések a Google feldarabolását vagy a működésének átalakítására vonatkozó utasítást jelenthetik, de mivel a felek közül valaki vélhetően fellebbezni is fog, az eljárás évekig is húzódhat.

Az amerikai igazságügyminisztérium 2020-ban indított jogi eljárást azzal a váddal, hogy a Google piaci dominanciájával visszaélve tisztességtelenül hozza hátrányba versenytársait, és az internet kapuőreként viselkedik. Korábban még nem volt rá példa, hogy kormányszerv vegye célkeresztbe a keresőcéget, legutóbb, az is több mint két évtizede történt, hogy a Microsoft ellen indult eljárás, amiért a redmondiak az operációs rendszerhez hozzácsomagolták az Internet Explorer böngészőt, illetve megnehezítették annak az eltávolítását.

P Mehta szövetségi bíró a múlt hónapban elvetette a Google ellen emelt vádak egy részét, ami csak enyhe fellélegzést jelenthetett. A cégnek nem kell védekeznie azokkal a vádakkal szemben, melyek szerint a keresési találatokat megjelenítő felület kialakítása ártalmas az olyan riválisokra nézve, mint az Expedia vagy a Yelp.

monopol

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Más vádemeléseket azonban nem úszhat meg, a tárgyalás középpontjában áll például az, hogy a telefongyártókkal kötött kizárólagos szerződések esélyt sem adtak a riválisoknak a versenyre. A minisztérium szerint a vállalat évente milliárdokat fizet azért, hogy bebiztosítsa a Google kereső alapértelmezett helyét a Samsung, az Apple és más mobilgyártók készülékein. 2020-ban a Google piaci részesedése közel 90%-a volt, az ügy legnagyobb állítólagos áldozatai az olyan alternatív keresők, mint a Bing vagy a DuckDuckGo.

A bíró szerint az igazságügyi minisztériumnak be kell mutatnia, hogy minden egyes intézkedés – például az, hogy a Google hogyan kezeli a keresési hirdetéseket – sérti a trösztellenes törvényt. Kent Walker, a Google jogi vezérigazgató-helyettesének közleménye szerint a cég alig várja, hogy megvédje magát, sikerét pedig elsősorban a keresőmotor minőségével magyarázza.

Az ügy az elmúlt évtizedek, hanem az évszázad legkomolyabb versenyellenes pere lehet a technológiai óriással szemben, egyben iránymutató lesz az iparágban látható monopóliumok elleni küzdelemben. Katherine Van Dyck, az American Economic Liberties Project vezető jogtanácsosa szerint a per óriási hatással lesz arra, hogyan férnek hozzá az amerikaiak az internetes szolgáltatásokhoz, és befolyásolja a technológiai platformok jövőbeli működését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 02:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.