:

Szerző: Koi Tamás

2023. október 30. 10:34

Humanitárius segély lett az eSIM-ekből a Gázai övezetben

A hétvégén kezdődő izraeli szárazföldi offenzíva részeként gyakorlatilag lekapcsolták a Gázai övezet minden publikus kommunikációs csatornáját, így a zónában élők, illetve az ott működő humanitárius szervezetek képtelenek kapcsolatot teremteni egymással és a külvilággal. Ebben a helyzetben a kommunikáció szinte egytelen lehetőségét az izraeli mobilhálózatok nyújtják.

A hétvégén szinte teljesen elhallgattak a civil kommunikációs hálózatok a Gázai övezetben az izraeli szárazföldi erők támadásával összhangban, így az ott élők és dolgozók sem egymással, sem a külvilággal nem, vagy csak rendkívül nehezen tudnak kapcsolatot teremteni (mobil)telefonon vagy interneten keresztül.

A konfliktus területén működő nemzetközi humanitárius szervezetek szerint a kommunikációs hálózatok kiiktatása - mely egyébként a legtöbb szárazföldi offenzíva velejárója - még nehezebbé teszi a már addig is kritikus körülmények között zajló mentési tevékenységeket, illetve a segélyszervezetek övezetben dolgozó szakembereit, önkénteseit minden eddiginél nagyobb mértékben veszélyeztetik.

gaza_becsapodas_mobil
fotó: reuters

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Izrael állam és a Hámász között zajló háború harmadik hetének végére érkező kommunikációs vesztegzár egyben azt is jelenti, hogy a korábban fotókkal és videókkal meglehetősen jól dokumentált konfliktus jelentős mértékben szeparálódik a nyilvánosságtól, miután jóval kevesebb anyag kerül fel a harcokról a közösségi csatornákra, illetve az újságírók tevékenysége is lényegesen komplikáltabbá válik.

A gázaiak illetve a segélyszervezetek (köztük a Világélelmezési Program, az Orvosok Határok Nélkül, a Norvég Menekültügyi Tanács vagy éppen a WHO) munkatársai most jobb híján az izraeli mobilhálózatokon keresztül próbálnak kommunikálni egymással és a külvilággal. A folyamatban kulcsszerepet játszanak azok az eSIM-képes okostelefonok, melyekre QR-kóddal aktiválhatók izraeli vagy más szolgáltatók virtuális SIM-jei.

Az eSIM-ek ezzel gyakorlatilag humanitárius segéllyé váltak a konfliktus által sújtott, a világtól egyre hermetikusabban elzárt 365 km2-es zónában, melynek adottságai révén (keskeny tengerparti sáv) az izraeli operátorok "belógó" cellái jelenthetik most jóformán az egyetlen, nagyobb tömegek számára elérhető (mobil)kommunikációs lehetőséget. 

A zónában emellett elvileg a kereskedelmi műholdas hálózatok (így például a SpaceX-féle StarLink) is elérhetők. Elon Musk a hétvégén az X-en közölte, hogy egyelőre nem létesített senki az övezetből műholdas kommunikációs kapcsolatot, de cége kész támogatni a humanitárius szervezeteket műholdas összeköttetéssel, amerikai és izraeli hátterű előzetes "biztonsági ellenőrzés" után.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 00:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.