Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 9. 12:23

Megbolygathatja a háború az izraeli techszektort

Az Izraelben működő technológiai cégeknek várhatóan meg kell erősíteniük védelmüket a fokozott veszély miatt, amit az izraeli kormány és a Hamász terrorszervezet közt hirdetett háború jelent – vetítik előre a befektetők és elemzők. Gondok akadhatnak a szokásos üzletmenetben a besorozások miatt is.

A high tech szektor az elmúlt évtized leggyorsabban növekvő ágazatának számít Izraelben, és mivel a munkahelyek 14 százalékát és az ország bruttó hazai termékének (GDP) közel ötödét jelentik a területen tevékenykedő vállalatok, ezért a gazdasági növekedés szempontjából is kulcsfontosságúak.

Az izraeli részvények és kötvények száma csökkent, miután a Hamász fegyveresei szombaton támadást indítottak, Tel-Aviv eddig összesen 300 ezer tartalékost hívott be, közülük 100 ezer a Gázai övezet mentén tartózkodik. Izrael hamarosan szárazföldi hadműveletet indít a palesztin terület ellen.

Jack Ablin, a Cresset Wealth Advisors befektetési igazgatója és alapítója szerint a konfliktus kiterjedése az erőforrások elvonását jelentheti rövid- és hosszútávon, mivel a technológiai cégek munkatársait és személyzetét is bevonhatják katonai tartalékosként, ami fennakadásokat okozhat a szokásos üzletmenetben. Quincy Krosby, az LPL Financial vezető globális tanácsadója szerint az izraeli székhelyű vállalatok épületeit is fokozott védelem alá vonják, mivel a technológiai költések egy része a hadsereghez kötődik.

izrael_intel

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Izrael legnagyobb munkaadójának és exportőrének számító Intel szóvivője szerint a vállalat a helyzetet szemmel tartva a jövőben készen áll megtenni a "szükséges lépéseket a dolgozók védelmében", de azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy a helyzet befolyásolja-e a chipgyártást.

Az Nvidia értelemszerűen lemondta a jövő hétre Tel-Avivba tervezett MI-vel kapcsolatos csúcstalálkozóját, ahol Jensen Huang vezérigazgató is részt vett volna. Az izraeli székhelyű Tower Semiconductor (TSEM) bérgyártó arról tájékoztatott, hogy a szokásos módon folytatja tevékenységét. A többi technológiai óriáscég, így a Meta, az Alphabet, az Apple és a Microsoft egyelőre nem kommentálta a helyzetet.

A felmerülő drámai kihívások ellenére egyes elemzők úgy vélik, hogy hosszú távon megnövekedhetnek a beruházások a technológiai és mesterséges intelligencia szektorba, mivel szorosan kapcsolódnak a katonai kiadásokhoz, így potenciálisan kiegyenlítődhetnek  a közvetlen negatív hatások, amelyekkel az ágazatnak szembe kell néznie. 

Az izraeli techszektor szerepének 1974-ben alapozott meg az Intel jelenléte, utána a kilencvenes évekig kellett várni a start-up szcéna fellendülésére, hogy az ország a Szilícium-völgy után a világ második legnagyobb technológiai központjává váljon. Netanjahu miniszterelnök júniusban jelentett be, hogy az Intel  25 milliárd dolláros beruházásra készül Izraelben, melynek célja a chipgyártás továbbfejlesztése, izraeli szellemi tőke bevonásával, egy 2027-től működő új üzem felhúzásával.

A közel-keleti országban jelenleg 500 multinacionális vállalat működik, főleg kutatási és fejlesztési központokkal, miután számos ígéretes izraeli startupot kebeleztek be, köztük az IBM, az Apple, a Microsoft, a Google és a Meta.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.