Szerző: Koi Tamás

2022. április 27. 11:07

Nem ad el több drónt Ukrajnában és Oroszországban a DJI

Megvan az első, nagyobb kínai technológiai vállalat, mely hivatalosan beszünteti értékesítési tevékenységét az ukrán-orosz konfliktus által érintett országokban.

Ideiglenesen leállítja drónjainak értékesítését Ukrajnában és Oroszországban a világ legnagyobb kereskedelmi dróngyártója, a kínai DJI. Ezzel a cég az első olyan kínai multi, mely a háború hatására beszünteti kereskedelmi tevékenységét, igaz, a cég döntése a nyugati multik gyakorlatával ellentétben nem csak az agresszort érintik, hanem mindkét hadviselő felet.

A DJI egy a Reutersnek eljuttatott nyilatkozatban leszögezte, az intézkedéssel nem kíván pálcát törni egyetlen ország felett sem, mindössze arról van szó, hogy a drónok hadászati célú felhasználása ellentétes a cégfilozófiával, ezért nem juthat el több eszköz az érintett országokba.

soldier_drone

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A kínai gyártó eszközeit előszeretettel használták, illetve használják az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta megfigyelési és felderítési célokra, egy hónappal ezelőtt Ukrajna ezzel kapcsolatban már nyílt levélben fordult DJI-hoz azzal, hogy az orosz fél kvázi rakétavezérlő, illetve célpontazonosító eszközként használja a társaság drónjait többek közt civilek elleni támadások során.

Március végén emellett a legnagyobb német elektronikai áruházlánc, a MediaMarkt azzal vádolta meg a DJI-t, hogy több, egymástól független forrásból érkező információk szerint az orosz hadsereg a konfliktus kitörése óta nagy mennyiségben vásárolt a cégtől drónokat, melyeket harcászati tevékenységekhez használnak. Bár a dróngyártó határozottan cáfolta a vádakat, a német cég válaszul számos áruházában levette a polcokról a DJI drónjait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról