Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. március 29. 12:58

Kibertámadás érte Ukrajna nemzeti netszolgáltatóját

Több mint 15 órán át volt kimaradás az ukrajnai Ukrtelecom netszolgáltatásában, ez az eddigi leghosszabb, távközlési céget érintő akadozás a háború kitörése óta.

Vasárnap masszív kibertámadás érte Ukrajna nemzeti távközlési operátora, az Ukrtelecom informatikai infrastruktúráját, ezért a hétfői nap folyamán eddig példátlan hosszúságú kiesést tapasztalhattak a cég ügyfelei  – írja a BBC. Az ukrán tisztviselők tájékoztatása szerint a támadást semlegesítették, az eset pontos körülményeit vizsgálják.

Az Ukrtelecom fokozatosan állította vissza a szolgáltatást, miután átmenetileg korlátozni kellett a lakossági és üzleti ügyfelek internethozzáférését a katonai szervek, fegyveres erők és a kritikus infrastruktúrák védelmében. Jurij Kurmaz, a távközlési cég vezetője közleményében azt írta, hogy "hatalmas ellenséges kibertámadást hajtottak végre" az infrastruktúrájuk ellen.

netblocks_ukrtelecom

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Netblocks internetes monitor kimutatása alapján ez volt az Ukrtelecom eddigi legsúlyosabb kimaradása a háború alatt. A cég igazgatója, Alp Toker szerint a támadás napján már többször észleltek arra utaló jeleket, hogy az üzemeltető adatközpontjának infrastruktúráját kibertámadás érhette. A szolgáltató hálózati kapcsolata a háború előtti szint mindössze 13 százalékára esett vissza.

Más távszolgáltatóknál az ügyfelek nem tapasztaltak rendellenességeket. Lefedettség tekintetében az Uktrelecom az ország legnagyobb vezetékes internetszolgáltatója, de az ügyfelek száma alapján a Kyivstar vezet. Az Ukrtelecom egyaránt nyújt telefon, internet- és mobilszolgáltatásokat.

Március elején az Ukrtelecom mellett a Triolan netszolgáltatót rohamozták meg hackerek, előbbinél 40 percig, utóbbinál 12 órán át voltak kimaradások DDoS-támadások miatt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról