Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 13. 09:52

Az utolsó akadály is elgördült a Microsoft-Activision üzlet elől

A redmondi szoftveróriás által kidolgozott új feltételek meggyőzték a brit versenyhatóságot, így zöld utat kapott a játékipar történetének gigaüzlete.

A Microsoft augusztus végén állt elő új, átstrukturált ajánlattal az Activision Blizzard mintegy 69 milliárd dollár értékű felvásárlásával kapcsolatban a brit versenyhatóság, a Competition and Markets Authority (CMA) számára. A hatóság ugyanis korábban blokkolta az eredeti ügyletet a jelenleg még szárnyaikat bontogató felhős játékplatformok piacán várható potenciális piactorzító hatás miatt, de az újonnan kidolgozott feltételekkel úgy tűnik, sikerült meggyőzni a tisztviselőket, és zöld utat kapott a felvásárlás - a felhőalapú játékjogok nélkül.

A CMA volt az ügylettel foglalkozó végső szabályozó, így a Microsoft most már le tudja zárni a felvásárlást. Az Activision Blizzard vezérigazgatója, Bobby Kotick egy belsős levélben tudatta a munkatársakkal, hogy a cég készen áll a tranzakció véglegesítésére az összes szükséges hatósági engedéllyel a zsebben.

Az újonnan lefektetett feltételek alapján a Microsoft az Activision Blizzard felvásárlásával - ideiglenesen - nem jutna hozzá a kiadó jelenlegi és a jövőben megjelenő játékainak különböző felhős játékplatformokon keresztüli disztribúciós jogához, helyette még az ügylet lezárása előtt ezek a jogok átkerülnének a francia Ubisofthoz. A korlátozás, illetve a kiszervezés időbeni hatálya 15 év és csak az Európai Gazdasági Térségen kívül lesz majd hatályos.

xbox

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új feltételek alapján az Ubisoft licencelné minden cloud gaming platform (beleértve a Microsoftét is) számára az összes Activision Blizzard címet, ugyanakkor a Microsoft az ügylet részeként kompenzációban részesülne, mely egy egyszeri, meg nem nevezett összegből, illetve a nagykereskedelmi árak alapján megállapított, szintén nem nyilvános mértékű tranzakcióalapú részesedéséből állhat. Ezzel összességében a felek szerint biztosítottá válhat, hogy a felvásárlással a Microsoft kezébe kerülő jelenlegi és jövőbeni címeket a következő másfél évtizedben nem tudja platformexkluzívvá tenni a vállalat.

Elsőként az Európai Unió adta áldását az üzletre májusban, miután a Microsoft engedményeket ajánlott az EU-nak, ekkor a CMA kijelentte, hogy kitart az ügylet blokkolására vonatkozó kezdeti döntése mellett. Közben az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságával is folyt a jogi csata, de júliusban egy bíró megakadályozta az FTC áskálódását, és szabaddá tette az utat az államokban is a megállapodás előtt.

a címlapról