:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 13. 09:52

Az utolsó akadály is elgördült a Microsoft-Activision üzlet elől

A redmondi szoftveróriás által kidolgozott új feltételek meggyőzték a brit versenyhatóságot, így zöld utat kapott a játékipar történetének gigaüzlete.

A Microsoft augusztus végén állt elő új, átstrukturált ajánlattal az Activision Blizzard mintegy 69 milliárd dollár értékű felvásárlásával kapcsolatban a brit versenyhatóság, a Competition and Markets Authority (CMA) számára. A hatóság ugyanis korábban blokkolta az eredeti ügyletet a jelenleg még szárnyaikat bontogató felhős játékplatformok piacán várható potenciális piactorzító hatás miatt, de az újonnan kidolgozott feltételekkel úgy tűnik, sikerült meggyőzni a tisztviselőket, és zöld utat kapott a felvásárlás - a felhőalapú játékjogok nélkül.

A CMA volt az ügylettel foglalkozó végső szabályozó, így a Microsoft most már le tudja zárni a felvásárlást. Az Activision Blizzard vezérigazgatója, Bobby Kotick egy belsős levélben tudatta a munkatársakkal, hogy a cég készen áll a tranzakció véglegesítésére az összes szükséges hatósági engedéllyel a zsebben.

Az újonnan lefektetett feltételek alapján a Microsoft az Activision Blizzard felvásárlásával - ideiglenesen - nem jutna hozzá a kiadó jelenlegi és a jövőben megjelenő játékainak különböző felhős játékplatformokon keresztüli disztribúciós jogához, helyette még az ügylet lezárása előtt ezek a jogok átkerülnének a francia Ubisofthoz. A korlátozás, illetve a kiszervezés időbeni hatálya 15 év és csak az Európai Gazdasági Térségen kívül lesz majd hatályos.

xbox

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új feltételek alapján az Ubisoft licencelné minden cloud gaming platform (beleértve a Microsoftét is) számára az összes Activision Blizzard címet, ugyanakkor a Microsoft az ügylet részeként kompenzációban részesülne, mely egy egyszeri, meg nem nevezett összegből, illetve a nagykereskedelmi árak alapján megállapított, szintén nem nyilvános mértékű tranzakcióalapú részesedéséből állhat. Ezzel összességében a felek szerint biztosítottá válhat, hogy a felvásárlással a Microsoft kezébe kerülő jelenlegi és jövőbeni címeket a következő másfél évtizedben nem tudja platformexkluzívvá tenni a vállalat.

Elsőként az Európai Unió adta áldását az üzletre májusban, miután a Microsoft engedményeket ajánlott az EU-nak, ekkor a CMA kijelentte, hogy kitart az ügylet blokkolására vonatkozó kezdeti döntése mellett. Közben az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságával is folyt a jogi csata, de júliusban egy bíró megakadályozta az FTC áskálódását, és szabaddá tette az utat az államokban is a megállapodás előtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 21:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.