Szerző: Koi Tamás

2023. július 12. 09:04

Zöldet kapott az USA-ban az Activision Blizzard felvásárlása

Óriási jelentőségű győzelmet ért el a helyi versenyhatósággal szemben az Egyesült Államokban a Microsoft, mely zöld utat kapott az ügyben döntést hozó bíróságtól az Activision Blizzard felvásárlására.

Nem túlzás kijelenteni, hogy szinte a halálból hozta vissza tegnap a Microsoft a tavaly év elején bejelentett Activision Blizzard felváráslási ügyletet, melyre kedden áment mondott az illetékes bíróság az Egyesült Államokban, így lényegében csak az angol szakhatóság, a Consumer and Markets Authority (CMA) áll a deal útjában - a jelek szerint már az sem sokáig.

Az ügyben az Egyesült Államokban tavaly decemberben indult a helyi jogrendnek megfelelően - nem halasztó hatályú - jogi eljárás, melyben a június végi meghallgatásokat követően most hozott ítéletet Jacqueline Scott Corley bíró. 

activision_blizzard

Ebben a bíróság kifejti, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (angol rövidítése: FTC) nem sikerült érdemben bizonyítania, hogy a rekord összegű, 69 milliárd dolláros üzlet csökkenteni fogja a verseny intenzitását a videojátékok piacán.

A testület szerint ennek éppen az ellenkezője valósulhat majd meg a Microsoft által tett önkéntes vállalások révén, melyek tíz évre szóló, licencdíj-mentes hozzáférést biztosítanak a riválisoknak a stúdió legnagyobb húzócímének számító Call of Duty franchise-hoz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Európai Unió májusban már jóváhagyta az ügyletet, az egyik legnagyobb, EU-n kívüli piacnak számító Nagy-Britanniában ugyanakkor a helyi szakhatóság beleállt a frigybe, így most gyakorlatilag minden szem Londonra szegeződik, ahol az illetékeseknek nem lesz könnyű dolguk, az FTC kontra Microsoft per végkimenetele ugyanis nagy mértékben gyengítheti a brit pozíciókat.

Alighanem ezt a CMA is érzi, legalábbis erre utal, hogy a felek percekkel az amerikai ítélet kihirdetését követően bejelentették, hogy felfüggesztenek minden jogi eljárást egymást között (a Microsoft megfellebbezte a CMA áprilisi határozatát, a másodfok első meghallgatását július 28-ra tűzték ki), és tárgyalásokba kezdenek arról, hogy a brit versenyhatóság eljárás során felmerült aggályait milyen módosítások, esetleg újabb önkéntes vállalások révén lehetne eloszlatni. A CMA az ügylet két fontos aspektusa közül az egyelőre még csupán szárnyait bontogató cloud gaming piacon látott potenciális piactorzító hatást.

Az FTC-nek helyi idő szerint péntek délig van lehetősége arra, hogy megfellebbezze a tegnapi ítéletet, a szakhatóság esélyei ugyanakkor ezek után drámai mértékben csökkentek az ügylet megakasztására vagy gáncsolására, ezért szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy a szervezet nem is viszi el másodfokra az ügyet, amire korábban volt már példa.

Az ügyletet mindenesetre technikailag legkésőbb jövő keddig le kell zárniuk a feleknek, ami elé az FTC nem tudott akadályt gördíteni, a CMA-val folyó intenzív tárgyalásoknak köszönhetően pedig nem kizárt, hogy addig a brit versenyhatósággal is megszületik a megállapodás.

a címlapról