Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 1. 10:51

Kényszerpályán a britek a Microsoft-Activision Blizzard ügyben

A nyilvánosság, illetve a versenytársak újbóli visszajelzésére számít a brit versenyhatóság, a Competition and Markets Authority az évtized eddigi legnagyobb videojáték-ipari üzlete, a Microsoft és az Activision Blizzard között létrejött felvásárlási megállapodás kapcsán.

Nyilvános konzultációt hirdetett a brit versenyhatóság, a Consumer and Markets Authority (CMA) a Microsoft és az Activision Blizzard között tavaly januárban létrejött felvásárlási megállapodás kapcsán - több mint három hónappal azután, hogy a szervezet az engedélyezésben illetékes hatóságok közül mindeddig egyedüliként blokkolta a felvásárlást.

A britek azóta gyakorlatilag egyedül maradtak álláspontjukkal, mivel az Európai Unió májusban jóváhagyta az ügyletet, az Egyesült Államokban a helyi versenyfelügyeleti szerv, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, azaz az FTC a dealre zúdított jogi össztűz ellenére minden, az üzlet létrejöttét blokkolni szándékozó eljárást elbukott a bíróságokon.

cod_england

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Microsoft hétfőn a kvázi újranyitott konzultációs szakaszban ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy a CMA döntését követően a körülmények illetve a cég önkéntes vállalásai úgy változtak meg, hogy a brit versenyhatóság tiltó határozata gyakorlatilag okafogyottá, de legalábbis a benne szereplő érvek erősen megkérdőjelezhetővé váltak.

A szoftveróriás és a játékkiadó időközben további három hónapnyi haladékot adott magának az ügylet lezárására, ennél hamarabb, augusztus 29-ig várható a CMA felülvizsgálati döntése az ügyben, mely vagy fenntartja az április határozatban foglaltakat, vagy - tekintettel a társhatóságok korábbi döntéseire és az azóta született új licencmegállapodásokra - megsemmisíti az előző döntést és mégis zöld utat ad az akvizíciónak.

A felülvizsgálati eljárás végkimenetele borítékolható, mindenesetre Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója korábban optimista volt az eljárás lezárásával kapcsolatban, főleg miután nemrég a Microsoft és a Sony tíz évre szóló licencmegállapodást kötött egymással, melyben a két cég lefekteti annak feltételeit, hogy a világ egyik legnépszerűbb videojátékos franchise-a, a Call of Duty széria hogyan válhat elérhetővé a jövőben a PlayStation konzolokon. A két cég ezzel egy 18 hónapja tartó adok-kapoknak vetett véget, és a Sony sem kívánja már többé gáncsolni az üzletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról