Szerző: Koi Tamás

2023. május 16. 09:07

Az EU átengedte az Activision Blizzard felvásárlását

A múlt héten kiszivárgott híreszteléseknek megfelelően az Európai Unió versenyjogi szerve nem állt bele az elmúlt időszak egyik legnagyobb felvásárlási tranzakciójába, így a Bizottság szerint - néhány feltétellel - a Microsoftté a lehet az Activision Blizzard játékkiadó.

Hétfőn több hónapnyi vizsgálatot követően megszületett az Európai Bizottság versenyjogi szervének határozata a Microsoft és az Activision Blizzard tavaly év elején bejelentett akvizíciós ügyletének engedélyezéséről, így a két fél az egyik legfontosabb piacon megkapta a hatósági jóváhagyást a dealhez, miközben Nagy-Britanniában az illetékes hatóság nem egészen egy hónapja elsőfokon elgáncsolta azt. 

Az uniós hatóság pozitív döntését már márciusban megszellőztették. A végzetesen megakadni látszó ügy szekerét az a bizottsági meghallgatás mozdíthatta előre, ahol személyesen Brad Smith, a Microsoft elnöke, egyben jogi vezetője érvelt amellett, hogy a felvásárlás célja nem egyfajta játékipari monopólium felépítése a Microsoft részéről.

cod_eu

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Alighanem sokat nyomhatott a latba, hogy a Microsoft a meghallgatásra időzítve bejelentette, hogy hosszútávú licencmegállapodást kötött az Nvidia-val, melynek felhős játékplatformjára, a GeForce Now-ra a következő tíz évben az összes Xbox PC-s játék automatikusan bekerül majd.

A Bizottság hétfői határozatában kifejtette, a vizsgálati szakasz rámutatott arra, hogy a Microsoftnak nem áll érdekében az Activision játékainak (így elsősorban a Call of Duty franchise-hoz tartozó címeknek) a visszatartása a legnagyobb riválisnak, egyben piacvezetőnek tekintett Sony PlayStation platformjáról, de még ha így is tenne a Microsoft, az sem torzítaná a versenyt számottevő mértékben a konzolok piacán.

A felhős játékplatformokat illetően a Bizottság már a brit társhatósághoz hasonlóan megfogalmazott aggályokat, a Microsoft tízéves önkéntes licencmegállapodási konstrukcióját ugyanakkor a britekkel ellentétben elegendő biztosítéknak találta az EU.

Az önkéntes vállalások korábbiakhoz képest új eleme, hogy a vevő teljesen keresztplatformossá teszi az általa kiadott PC-s és konzolos címeket azáltal, hogy a játékos az általa megvásárolt játékot az összes felhős platformon futtathatja majd, illetve a Microsoft minden platformtulajdonosnak ingyen licenceli az adott játékot tízéves időszakra vonatkozóan.

A Bizottság döntésével a felek komoly lépést tettek az ügylet lezárása felé, jóllehet Nagy-Britanniában a másodfokú eljárás még hónapokig tarthat, az Egyesült Államokban a helyi illetékes szerv, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FCC) által indított per pedig csak augusztusban fog eljutni az első meghallgatásokig. Mindennek fényében a 2022-es év megaüzlete könnyen lehet, hogy csak 2024-ben zárul majd le véglegesen.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról