:

Szerző: Koi Tamás

2023. október 5. 09:25

A Vodafone-nál is elindult a WiFi-alapú hanghívás

A Magyar Telekom és a Digi után a Vodafone Magyarország lakossági ügyfelei számára is elérhetővé vált a WiFi-alapú hanghívás funkció, mellyel a lokális hálózatok révén a hanghívások tekintetében is felszámolhatók a mobilhálózatok vakfoltjai, illetve általánosságban tehermentesíthető a mobilos infrastruktúra.

Október 4-től immár hivatalosan is elérhetővé vált egy, a hanghívások minőségét javítani hivatott szolgáltatás a Vodafone Magyarország hálózatán: a tegnapi naptól a cég lakossági és üzleti ügyfelei egyaránt használhatják a helyi hálózat WiFi hozzáférési pontját a hagyományos mobilhívások lebonyolítására. A Voice over WiFi, vagy rövidítve VoWiFi a vakfoltok felszámolása mellett a szolgáltató hálózatának terhelését is csökkentheti.

A hagyományos WiFi routerek kvázi mobil bázisállomásként történő használata előtt ugyanakkor egyelőre nem minden Vodafone előfizető számára nyílt meg a lehetőség. A szolgáltató szerdán kiküldött tájékoztató e-mailjében kiemeli, hogy a WiFi alapú hanghívás jelenleg azokon az Apple iPhone-okon használható, melyeket frissítettek az iOS szeptemberben megjelent legújabb, 17-es kiadására (a szolgáltatással kompatibilis készülékek listája itt található).

voda_vowifi

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szolgáltatás használatának néhány egyéb feltétele is van, így a készüléktámogatás mellett lényeges, hogy VoLTE/4G-képes SIM legyen a telefonban, valamint be legyen kapcsolva a VoLTE szolgáltatás, illetve értelemszerűen a VoWiFi szolgáltatás a beállításoknál. A VoWiFi szolgáltatás használatához nincs szükség semmilyen alkalmazás telepítésére, illetve a WiFi alapú hanghívás külön díjazás nélkül igénybe vehető.

A szolgáltatás használható külföldön is, ám ilyenkor ha a telefonáló elhagyja a WiFi hálózat rádiuszát (vagy bármely más okból a WiFi jel megszűnik), a hívás nem vált át automatikusan a mobilhálózatra, így megszakad a beszélgetés. A WiFi hanghívással a külföldről belföldi hívószámra indított hanghívásokat és az elküldött SMS-eket a belföldi tarifa szerint számlázza az operátor, legyen bárhol földrajzilag az előfizető. Fontos ugyanakkor, hogy ha nem magyarországi hívószámot hív VoWiFi-n az előfizető külföldön, akkor nem a roaming, hanem a nemzetközi hívások díjszabása alapján kell fizetnie (ennek az EU-n belül tartózkodva lehet jelentősége).

A VoWiFi szolgáltatás a Vodafone Magyarország hálózatát használó DigiMobil ügyfelek számára nem érhető el. 

Utóbbi kitétel különösen fájó lehet az egykori negyedik magyar mobilszolgáltató ügyfeleinek, hiszen éppen a Diginél vált elsőként elérhetővé Magyarországon a VoWiFi szolgáltatás a kereskedelmi mobilszolgáltatás 2019-es indulásakor, majd ugyanebben az évben, néhány hónappal később a Magyar Telekom ügyfelei is igénybe vehették a szolgáltatást. A Yettel Magyarországnál a VoWiFi egyelőre csak az üzleti előfizetők számára érhető el, információink szerint azonban rövid időn belül a lakossági ügyfelekre is kiterjesztik majd a szolgáltatást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 11:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.