Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 11. 09:37

Újabb tabut dönt a feltöltős piacon a Vodafone

Ismét megbolygatja a mobilpiac kitartóan csökkenő pre-paid szegmensét a Vodafone Magyarország, mely szeptember közepétől alapjaiban változtatja meg azt, hogy egy feltöltőkártyás szerződés meddig érvényes, illetve mikor kerül újra megkötésre automatikusan.

A Vodafone Magyarország 2016-ban felkavarta a mobilos pre-paid szegmens addigi állóvízét azzal, hogy megdöntötte azt a tabut, miszerint a feltöltős konstrukcióknál az alapszolgáltatások igénybevételi díja nem lehet számottevően alacsonyabb, mint a havi előfizetéses díjcsomagok esetében. Az idestova hét éve bevezetett Tuti 19 Ft-os perc- és SMS-díjával márpedig feltűnően eltért az akkori sztenderdnek számító, jellemzően 30-40 forintos sávban mozgó árazástól.

A Tutit a 2016-os bevezetés óta többször is megújította a Vodafone, és bár az eredeti cél, miszerint a cég letarolná a pre-paid szegmenst, végül nem valósult meg, az újabb konstrukciók végig kitartottak a kedvező igénybe vételi díjak mellett, így az augusztus elejétől elérhető Tuti 100+ is megtartotta a 19 Ft-os percdíjat (igaz, az SMS-költség az évek során 25 Ft/db-ra nőtt). Újdonság viszont, hogy augusztustól az újonnan használatba vett kártyákon 30 napig 100 percnyi lebeszélhető egyenleget és 1 GB adatkeretet aktivál a szolgáltató.

voda_sim

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ennél jóval fontosabb, az összes feltöltőkártyás konstrukciót szeptember 15-től érintő változás a Vodafone-nál, hogy a cég belenyúlt a szerződés megújításának automatizmusába, így a hét végétől nem csak az egyenlegfeltöltéssel jön létre új, határozott idejű (365 napra szóló) szerződés az ügyfél és a szolgáltató között, hanem az évente esedékes feltöltőkártyás adategyeztetés során is.

Ezzel lényegében megszűnik az a korábbi kényszer, hogy a feltöltős SIM-re évente legalább egyszer egyenleget kell tölteni, ami a rendkívül kevés kimenő forgalmat generáló ügyfelek számára hozhat előnyös változást.

A pre-paid szegmens ezzel együtt folyamatosan visszaszorulóban van a nemzetközi- és magyar mobiltávközlési piacon egyaránt. A Tuti pre-paid csomag 2016-os bevezetésekor Magyarországon még 4,8 millió ilyen szerződést tartottak nyilván a szolgáltatók, majd ez a szám tavaly év végére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) statisztikái szerint 2,5 millióra csökkent (hívásforgalmat lebonyolító pre-paid SIM-ek száma).

A csökkenésben aktív szerepet játszott a 2017-ben bevezetett éves kötelező adategyeztetés, mely pont az "alvó", vagy rendkívül keveset használt, második, harmadik elérhetőséghez rendszeresített pre-paid SIM-ek számát vágta meg jelentősen - ez a kötelezettség azóta is fennáll mindegyik magyarországi szolgáltatónál.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.