:

Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 7. 13:35

Veszettnek tűnő ügyekkel is fordulnak a Média- és hírközlési biztoshoz

A nyár hajrájában is érkeztek panaszok a hírközlési szolgáltatókkal szemben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hivatal egységeként működő Média- és hírközlési biztoshoz.

Dr. Kastory Edina hivatala, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) tartozó Média- és hírközlési biztos továbbra is aktívan betölti azt a kvázi lökhárítószerepet, melyet a hírközlési- és médiaszolgáltatók működésével kapcsolatos panaszokat illetően neki szánt a jogalkotó - bár a biztos többnyire olyan esetekben vonható be a vitarendezésbe, ahol konkrét jogsértés nem történt, az augusztusban lezárt panaszügyek között így is fellelhető néhány, az egyszerű adminisztratív bakin túlmutató eset.

Jóllehet a biztos közleményéből számos konkrét részlet hiányzik, a beszámoló alapján augusztusban volt például olyan eset, amikor a Vodafone egy panaszos előfizetői szerződésének meghosszabbításával egyidejűleg megrendelt készüléket nem bocsátotta rendelkezésre, de az új díjcsomag díját számlázta ki. Amikor az előfizető ezt a díjat nem kívánta kifizetni, a cég a fizetés elmaradása miatt követeléskezelőhöz fordult, azonban a követelést a biztosi eljárásnak köszönhetően végül visszavásárolta.

tuzolto_egohaz

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egy másik ügyben a mobilinternet szolgáltatás nem megfelelő minősége a szolgáltató javaslatára beszerzett készülékek használatával sem javult. A Vodafone nem látott indokot arra, hogy biztosítsa a hűségidős szerződés kötbérmentes megszüntetését, a cég a szolgáltatás minőségére vonatkozó hibát a rádiótechnika sajátosságaira vezette vissza. A szolgáltató eszközök tájolásának módosítását javasolta, de a mobilinternet előfizetésre 10 hónapra szóló 30 százalékos havidíj kedvezményt aktivált, miután az ügyfél elvitte a Média- és hírközlési biztoshoz az ügyet.

Az augusztusi összefoglaló egy konkrét esetet említ még a Magyar Telekom kapcsán, ahol a szolgáltató az egyik panaszügyben az eset egyedi méltányolandó körülményeire tekintettel eltekintett a kötbértől és megszüntette a szerződést. Mivel a megmaradt előfizetések díjai emiatt változtak, egyedi elbírálás alapján jóváírást is rögzített a panaszos egyenlegén.

A biztos ezúttal is szemlézte a nagy távközlési szolgáltatók közösségi oldalain megjelent ügyfélreakciókat és az azokra adott válaszokat. 

A Telekom felületén a legtöbb bejegyzés a szolgáltatásminőséget érintette: leggyakrabban az 5G térerő, a vezetékes- és mobilinternet lassúsága, szakadozása, néhány esetben a hibaelhárítás késedelme volt a kifogás tárgya. A Vandával kapcsolatos „panaszok” száma a biztosi hivatal észrevételei alapján csökkent.

A Yettel oldalán legtöbben a mobilinternet minőségét és a telefonos ügyfélszolgálat működését kifogásolták. Volt olyan régi előfizető, aki elvárta volna a szolgáltatótól, hogy nagyobb kedvezménnyel jutalmazza „hűségét”. 

Noha az augusztusban lezárt hírközlési panaszok 60%-át a Vodafone-nal szemben nyújtották be, a szolgáltató közösségi felületén ez kevéssé látszik, az érdeklődők jellemzően az egyes szolgáltatások elérhetőségével kapcsolatban írtak a szolgáltató oldalára - tájékoztatott a biztos.

Az ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozó DIGI felületén jellemzően a szolgáltatás nem megfelelő minőségét, az internet- és a televíziószolgáltatás kimaradását sérelmezték - derül ki a nyolcadik havi beszámolóból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 06:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.