:

Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 4. 10:08

Pár hétig még marad a grátisz 5G a telekomosoknak

Szeptember közepéig továbbra is minden, kompatibilis készülékkel rendelkező telekomos elérheti a szolgáltató 5G-s hálózatát, hiába járt le az erre vonatkozó promóció múlt héten.

A promóciós időszak lejártát követően is elérhetővé teszi még pár hétig az 5G-s mobilnetet minden ügyfelének a Magyar Telekom, mely eredetileg június 1-jétől promóciós jelleggel, három hónapig biztosította az új generációs hálózati hozzáférést ügyfeleinek - tudtuk meg a társaságtól.

Az 5G-s hálózatot ugyan múlt péntektől elméletileg már csak az vehetné igénybe okostelefonjával vagy más, 5G-képes eszközével, aki a Telekom valamelyik korlátlan mobilnet-csomagjával rendelkezik, netán plusz pénzt áldoz egy díjcsomag-kiegészítőért, a gyakorlatban azonban - még pár hétig - biztosan nyitva marad mindenki számára a hálózat, hivatalosan a a "sok pozitív visszajelzés" és az iskolakezdés miatt, vagy ahogy a Telekom fogalmaz:

Az 5G hozzáférés elérhetővé tételét egy adott időszakra terveztük, ami augusztus 31-én véget ért. Mivel korábban sok pozitív visszajelzést kaptunk ügyfeleinktől a promóció kapcsán, szeretnénk őket azzal támogatni az iskolakezdés időszakában, hogy szeptember első heteiben továbbra is elérhetővé tesszük számukra az 5G technológiát. A nyárra meghirdetett promóció lezárultával előfizetőink díjcsomagtól független 5G hálózati elérése szeptember második felétől fokozatosan szűnik meg, kivéve azok esetében, akiknek az igénybe vett szolgáltatásuk alapján továbbra is biztosított a hozzáférés az 5G hálózathoz.

A promóciós időszak kezdete egyébként egybe esett azzal a műszaki fejlesztéssel, melynek köszönhetően a Telekom 5G-s hálózatának lakosságra levetített elérését 60%-ra tudta növelni az operátor.

5g-deutsche-telekom-2000x1200

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A dinamikus spektrummegosztás (DSS, vagy ahogy a Telekom beszállítója, az Ericsson nevezi ESS) azonban a publikus csatornákon érkező visszajelzések alapján nem csak a spektrumot, hanem a felhasználókat is megosztotta: a jellemzően nagyvárosok belső területein tartózkodó felhasználók csakugyan szédítően nagy, több száz megabites letöltési sebességekről számoltak be, ugyanakkor szép számmal akadtak olyanok is, akiknél az "5G-s élmény" kimerült a mobil kijelzőjén megjelenő hálózatjelző felirat megváltozásában.

Továbbra is kérdés, hogy a DSS technológiájú 5G-elérést hogyan lesz majd képes monetizálni a szolgáltató úgy, hogy az esetek egy jelentős részében ez a technológia vajmi kevés hozzáadott értéket biztosít a 4G-hez képest - erre a kérdésre a Magyar Telekom várhatóan hamarosan megújuló díjcsomag-struktúrája adhat majd választ (a szolgáltató az eddigi évek során tapasztalt menetrend szerint rendre szeptember elején vezeti be új mobilos díjcsomagjait)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 06:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.