Szerző: Koi Tamás

2023. május 24. 09:59

Minden ügyfélnek megnyitja 5G-hálózatát a Telekom

A nyártól nem kiváltság többé az 5G a Magyar Telekomnál, a szolgáltató több mint három évvel az újgenerációs hálózat hazai indulását követően - három hónapon keresztül - minden ügyfél számára elérhetővé teszi a hálózatot, díjcsomagtól függetlenül.

Júniustól - egyelőre csak promóciós jelleggel augusztus 31-ig - nem csak a legdrágább díjcsomagokra előfizető ügyfelek számára lesz elérhető az 5G-alapú mobiladat-átvitel a Magyar Telekom hálózatán, illetve ez idő alatt nem kér semmilyen felárat az újgenerációs hálózat használatáért ügyfeleitől a szolgáltató, mely az utóbbi időszakban ütemesen cserélte le régi infrastruktúra-elemeit modernebb, energiatakarékosabb és szoftveresen definiálható eszközökre.

A cég mai sajtótájékoztatóján Lubor Zatko, a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese bejelentette, a több éven át tartó modernizációs etap részeként az év végére a teljes mobilhálózat 75%-a lesz korszerűsítve. Az új eszközök installálásával együtt jár az új generációs technológiák szélesebb körű bevezetése - így többek között ennek köszönhető, hogy az 5G-alapú hálózat - jóllehet nem azonos paraméterekkel - június elsejére a magyar lakosság 60%-a számára lesz elérhető.

5g-deutsche-telekom-2000x1200

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A Magyar Telekom szinte napra pontosan három éve, 2020 áprilisában indította el az 5G-alapú elérést, akkor még csak Budapesten és Zalaegerszeg bizonyos részein.

A szolgáltató eleinte kizárólag az ún. C-sávban, az egyik úttörő 5G-sávban nyújtotta a szolgáltatást, azóta ugyanakkor számos megyeszékhelyre is elvitte a cég a technológiát, új frekvenciasávokat is bevonva a rádiós közegbe (a Telekom 5G technológiája 700 MHz-en, 2100 MHz-en és a már említett 3600 MHz-en érhető el, a mostani fejlesztéssel jellemzően a 700 MHz-es frekvencián kerül kiterjesztésre az 5G).

Az eltelt évek során nem csak a szolgáltatás lefedettsége, hanem a kínálatban szereplő 5G-képes készülékek száma is jelentős mértékben bővült, akárcsak az 5G-s hálózatot aktívan kihasználó felhasználói bázis.

A készülékpenetráció változásáról sokat elárul, hogy míg 2020 áprilisában a szolgáltató választékában szereplő mobilok közül mindössze kettő volt képes 5G-hálózatra csatlakozni, addig mára ez a szám meghaladja a 40-et, a lakossági ügyfelek 26%-a pedig már ilyen okostelefont használ. 

A szolgáltatást ugyanakkor jellemzően csak az 5G-képes díjcsomagokra előfizetők használhatták ténylegesen, hiába rendelkeztek amúgy 5G-s okostelefonnal és hiába tartózkodtak 5G-s lefedettségi területen. A Telekom eddig csak a korlátlan adatforgalmat tartalmazó adatcsomagok mellé kínált 5G-elérést, illetve külön, havidíjas opcióval lehetett hozzáférni a modernebb technológiához, a dominósoknak pedig egyáltalán nem volt hozzáférhető a szolgáltatás.

A Telekom két konkurense közül a Vodafone Magyarország szintén a prémium (Red) díjcsomagok mellé kínál csak alapértelmezetten 5G-elérést, a Yettel Magyarország ugyanakkor a kezdetektől fogva minden havi előfizetéses ügyfele számára biztosítja felár nélkül az 5G-s hálózati hozzáférést. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról