:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 21. 14:00

Windows alatt is használható a Google androidos fájlmegosztója

Az Apple-felhasználók már jó ideje küldhetnek fájlokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül az iPhone-jaik és Mac gépeik közt az Airdropnak köszönhetően, most felzárkózik a Google is a Nearby Share kiterjesztésével, ami a béta program után hivatalosan is tölthető Windows 10, 11-et futtató PC-kre.

Windows 10 és Windows 11 operációs rendszer alatt is széles körben támogatottá és letölthetővé tette a Google a Nearby Share alkalmazást a márciusi béta időszakot követően. Az Androidon évek óta elérhető funkció az egymáshoz közel lévő felhasználók számára hivatott egyszerűbbé tenni a fájlmegosztást, lényegében az Apple AirDrop funkciójának androidos megfelelője, amivel helyi vezeték nélküli kapcsolaton keresztül valósul meg a fájlok átvitele, internetkapcsolat nélkül.

A Nearby Share segítségével különböző tartalmak megosztásakor egyszerűen felfedezhetők a közeli készülékek, amelyek listájából gyorsan kiválasztható a megcélzott felhasználó telefonja (és immár számítógépe is), majd meg is kezdhető a fájlküldés. Erről a címzett értesítést kap, amely alapján eldöntheti, elfogadja-e a beérkező tartalmat. A funkció a fájlok továbbításához automatikusan választja ki az éppen legalkalmasabb protokollt, legyen szó Bluetooth-ról, Bluetooth LE-ről, WebRTC-ről vagy akár peer-to-peer Wi-Firől. Ennek megfelelően a megosztáshoz egyáltalán nincs szükség online kapcsolatra.

nearby

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Windows rendszer alatt elérhető Nearby Share applikáció pár új fejlesztést is kapott: képek megosztásakor például az értesítéssel együtt a kép előnézete is megjelenik, így ellenőrizhető, hogy a megfelelő fájlt szeretné küldeni a feladó. Az átvitel során az app becslést is mutat arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig fog tartani az átvitel, ez főleg a nagyméretű fájlok esetében lehet hasznos.

A Google a kiválasztott OEM-ekkel együttműködésben natívan jutattja el a Nearby Share-et egyes Windows PC-kre, például a HP nemrég piacra dobott Dragonfly Pro eszközére, de az alkalmazás természetesen külön is letölthető a dedikált weboldalon. Az androidos telefonokon a funkció natívan megtalálható a rendszer legújabb verzióiban, csak engedélyezni kell a beállítások közt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 02:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.