:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 5. 08:55

Nearby Share: elrajtolt az Android közeli fájlmegosztási funkciója

A megoldás az Apple-től ismert AirDrop androidos megfelelője - de hamarosan Chromebookokra is megérkezik.

Élesedett az Android régóta várt Nearby Share funkciója, amely az egymáshoz közel lévő felhasználók számára hivatott egyszerűbbé tenni a fájlmegosztást. A megoldás lényegében az Apple AirDrop funkciójának androidos megfelelője, amely rövidesen okostelefonok és Android verziók széles skáláján elérhetővé válik.

A Nearby Share segítségével különböző tartalmak megosztásakor egyszerűen felfedezhetők a közeli készülékek, amelyek listájából gyorsan kiválasztható a megcélzott felhasználó telefonja, és meg is kezdhető a fájlküldés. Erről a címzett értesítést kap, amely alapján eldöntheti, elfogadja-e a beérkező tartalmat. A Google által frissen bejelentett funkció a fájlok továbbításához automatikusan választja ki az éppen legalkalmasabb protokollt, legyen szó Bluetooth-ról, Bluetooth LE-ről, WebRTC-ről vagy akár peer-to-peer Wi-Firől. Ennek megfelelően a megosztáshoz egyáltalán nincs szükség online kapcsolatra.

nearbyshare

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A keresőóriás ígérete szerint a megoldás az adatvédelemre is kiemelt hangsúlyt fektet, a fájlküldés és -fogadás így teljesen anonim módon történik, igény szerint bármilyen személyes elérési adat megosztása nélkül. Az Andorid gyorsbeállításai között továbbá az is szabályozható, hogy a Nearby Share keresésben feltűnjön-e az adott készülék mindenki számára, vagy az összes, netán csak bizonyos ismerősöknek legyen látható - de teljesen ki is kapcsolható a funkció.

A megoldás Androidon rajtol, a Google szerint azonban a következő hónapokban a Chromebookokra is eljut majd, a telefonok és a noteszgépek közötti fájlátvitelt is megkönnyítve. A Nearby Share kiadását a Google már több lépcsőben megkezdte az Android 6.0 vagy annál újabb rendszert futtató készülékekre, az első körben várhatóan egyes Pixel és Samsung telefonokra érkezik majd meg, a következő hetekben pedig számos további gyártó modelljeire is kiterjed majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 10:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.