:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 2. 11:02

AirDrop vetélytársat hoz Androidra a Google

Új, keresztplatformos fájlmegosztási funkción dolgozik a keresőóriás, amely androidos telefonok, Chromebookok, sőt iOS-es eszközök között is lehetővé teheti a gyors fájlküldést.

Új fájlmegosztási funkción dolgozik a Google, amellyelaz egymás közelében lévő androidos telefonok, Chromebookok és egyéb eszközök közötti fájlküldést tenné egyszerűbbé és gyorsabbá - értesült a 9to5Google. A megoldással a cég az Apple-től iOS-en és macOS-en ismert AirDrophoz hasonló fájlmegosztást biztosítana, és egyben leváltaná az Android platformon korábban használt Android Beam megosztási funkciót.

Hogy az Android Beam nyugdíjba vonul egy ideje már nem titok, a Google már korábban beszámolt róla, hogy az idén érkező Android Q-val kivezeti azt. Az NFC-alapú Beam szép kort élt meg, azt a Google még 2011-ben, az Android 4.0 Ice Cream Sandwich-csel vezette be - most azonban búcsúzik a megoldás, az Android Q stabil verziójával a cég elköszön a használatához szükséges API-tól.

googfs01googfs02googfs03

Ezzel a vállalat helyet csinál a Fast Share névre keresztelt új megoldásnak, amely a képek, fájlok mellett URL-ek, vagy egyéb szövegrészletek megosztását is lehetővé teszi a közelben lévő eszközök felé, internetkapcsolat nélkül. A funkció ikonja az Android megosztási lehetőségei között lesz majd elérhető, annak használatához pedig aktív Bluetooth-ra és helymeghatározásra is szükség lesz. A Fast Share kezdeti beállításait a Google nem bonyolította túl, első használatkor elég megadni egy tetszőleges nevet a készüléknek, majd aktiválni a funkciót. A Fast Share Bluetooth, illetve az ismert a Google Play Services részeként elérhető Nearby funkció segítségével találja meg a közeli eszközöket, amelyekkel aztán közvetlen Wi-Fi kapcsolattal bonyolítja le a fájlátvitelt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Megosztásnál aztán a rendszer felkínálja a közelben észlelt eszközök listáját, innen választható ki, melyik készülékkel szeretnénk megosztani a kiszemelt tartalmat. A küldésről a fogadó fél értesítést kap, amelyben elfogadhatja, vagy elutasíthatja a megosztást. A 9to5Google által megszerzett képernyőképeken érdekes módon a közeli eszközök lajstromában az androidos eszközök és Chromebookok mellett okosóra, sőt, egy iPhone is szerepel, a keresőóriás tehát jó eséllyel a konkurens eszközökön is elérhetővé teszi majd a funkciót. A listában természetesen nem kell, hogy eszközünk folyamatosan látható legyen, lehetőség van ugyanakkor a beállítások között a "Preferred Visibility" pont alatt megadni azokat a közeli ismerősöket, akik számára mindig látható maradhat az eszköz a Fast Share használatához.

A megoldás tehát az Android Beamet váltja, ugyanakkor kérdéses, hogy bevezetése után mi lesz a Google Files Go néven indult, mára csak Filesként ismert megosztóalkalmazásával, amely nagyon hasonló képességeket kínál, noha még nem a rendszer részeként. Egyelőre az sem világos, hogy a vállalat hogy valósítja majd meg az iOS-es kompatibilitást - noha vélhetően az Android Q stabil kiadásának rajtjához közeledve több részlet is kiderül majd a Fast Share-ről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.