:

Szerző: Koi Tamás

2023. július 14. 10:55

Jogi össztűz zúdul az évtized akvizíciós ügyletére

Minden erejével próbálja megakadályozni a versenyjogi kérdésekben illetékes amerikai kormányszerv, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, hogy létrejöjjön az Activision Blizzard és a Microsoft közötti felvásárlási megállapodás, melyről a hét elején döntött az elsőfokú bíróság.

Nem nyugszik bele az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC), hogy az illetékes kerületi bíró a hét elején a Microsoft és az Activision Blizzard javára döntött a két cég felvásárlási ügyletét támadó jogi eljárásban. 

Jóllehet eleinte az sem volt egyértelmű, hogy a szervezet megfellebbezi-e a keddi ítéletet, végül már szerdán, jóval az erre rendelkezésre álló határidő lejárta előtt beadta a fellebbezést a versenyjogi ügyekben illetékes szerv. Csütörtökön az FTC egy újabb sürgősségi beadvánnyal élt egy másik fellebviteli plénum előtt, ahol ideiglenes, végrehajtást korlátozó végzést kért az ügyletre.

ftc

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az újabb jogi aktus(ok) tovább odázhatják a rekord összegűnek számító, 69 milliárd dolláros ügylet létrejöttét, ugyanakkor vészesen közel került a július 18-i határidő, amit a felek az ügylet lezárására kitűztek - a Microsoft eredeti ajánlata ezt követően gyakorlatilag hatályát veszti. Nyilvánvaló ugyanakkor - különösen a hét eleji bírósági ítéletet követően - , hogy a két fél érdekelt abban, hogy az üzlet létrejöjjön, így napokon belül várható, hogy a fenti határidőt közös megegyezéssel meghosszabbítják majd.

Közben a felvásárlásba beleálló egyetlen európai országban, Nagy-Britanniában is enyhülni látszik a helyi versenyhatóság szigora. Miközben az Európai Unió májusban már jóváhagyta az ügyletet, az egyik legnagyobb, EU-n kívüli piacnak számító európai piacon a helyi szakhatóság azonban beleállt a frigybe, így most gyakorlatilag minden szem Londonra szegeződik, ahol az illetékeseknek nem lesz könnyű dolguk, az FTC kontra Microsoft per végkimenetele ugyanis nagy mértékben gyengítheti a brit pozíciókat.

Alighanem ezt a CMA is érzi, legalábbis erre utal, hogy a felek percekkel az amerikai ítélet kihirdetését követően bejelentették, hogy felfüggesztenek minden jogi eljárást egymást között (a Microsoft megfellebbezte a CMA áprilisi határozatát, a másodfok első meghallgatását július 28-ra tűzték ki), és tárgyalásokba kezdenek arról, hogy a brit versenyhatóság eljárás során felmerült aggályait milyen módosítások, esetleg újabb önkéntes vállalások révén lehetne eloszlatni. A CMA az ügylet két fontos aspektusa közül az egyelőre még csupán szárnyait bontogató cloud gaming piacon látott potenciális piactorzító hatást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 02:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.