:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 4. 13:52

Az egész internetből tanítaná saját chatbotját a Google

A július elsején életbe lépett legújabb adatvédelmi szabályzat szerint a világ legnagyobb keresőmotorjának tulajdonosa a szabadon fellelhető információk felhasználásával finomíthatja mesterségesintelligencia-modelljeit, illetve már meglévő szolgáltatásait, köztük a Bardot.

A Google hétvégén frissített adatvédelmi szabályzatában egyértelműsíti, hogy fenntartja rá a jogot, hogy a felhasználók interneten elérhető tartalmait összekaparja saját mesterségesintelligencia-eszközei fejlesztése céljából. Az új irányelv fogalmazása szerint a keresőcég az MI-modellek betanításához, illetve meglévő szolgáltatásai fejlesztéséhez is felhasználhatja a nyilvánosan elérhető információkat, említve a Google Fordítón túl a Bard chatbotot és a Cloud szolgáltatást. A szabályzat előző változatában még csak a nyelvi modelleket említette a cég, és nem nevezte meg a Bard chatbotot.

Az irányelvek általában azt írják le, hogy egy vállalkozás hogyan használja fel a szolgáltatásain belül közzétett felhasználói adatokat, de ebben az esetben a Google a nyilvánosan elérhető internet bármely részén közzétett adatok begyűjtésére és felhasználására igényt formál saját MI-jének tanításához, ami újabb adatvédelmi problémákat vet fel. A felhasználók bejegyzései, például évekkel ezelőtt írt étteremkritikák így akár a Bard tudástárát bővíthetik a jövőben, ami az internetezőket még tudatosabb használatra inti.

google_internet

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A nagy nyelvi modellekre épülő szolgáltatások korában egyre égetőbb kérdés, mekkora adatbázison és milyen minőségű adatokon sikerül kiképezni a szolgáltatásokat, a naprakész adattőke versenyelőnyt jelent. A Twitter és a Reddit a közelmúltban már megnehezítette a hozzáférést a platformjaikon közzétett tartalmakhoz, amire számos eszköz áll rendelkezésre, többek közt az API-hoz való hozzáférések letiltása, vagy fizetőssé tétele, ezzel korlátozva a bejegyzések tömeges letöltését. Ennek nyomán a fejlesztői készletekre támaszkodó alkalmazások használata és célja is ellehetetlenül, ez a Redditnél például a moderátorok lázadásához vezetett.

A lépés nem feltétlen meglepő az internet kapuőrének nevezhető keresőóriástól, és minden bizonnyal nagy visszhangot és kritikát lehet várni a lépéssel kapcsolatban, már csak azért is, mert a keresővel rendelkező rivális, például a Microsoft részesedése elenyésző a Google dominanciájához képest. Jogi terepen is felmerülnek majd kérdések, az Európai Unió már most is figyeli a Bardot (aminek európai bevezetése a helyi törvényeknek való megfeleltetés miatt csúszik), és a GDPR-nak való megfelelés is újabb probléma lehet.

A keresőcég szabályzata nem tesz rá utalást, hogy bármilyen módon kompenzálná az MI-je tanításához használt tartalmak előállítóit, és mivel a kereső dominanciája miatt a legtöbb vállalkozás és alkotó komoly erőforrást tesz bele abba, hogy láthatóvá váljon a keresőben és a találatok közt, a Google lépése akár visszaélésnek is nevezhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 19:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.