Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 23. 13:15

Fontos fejlesztéseket kaphat az NFC szabvány

Az NFC Forum többek közt a szabvány hatótávolságát növelné 2028-ig, de persze még kis időre szükség lesz, hogy a változásokat a felhasználók is használhassák az eszközeiken.

A Near Field Communications (NFC)  szabvány már 2004 óta létezik, az NFC Forum keretein belül a már létező RFID szabványokra épülve hozta létre a Nokia, a Philips, a Sony, illetve 150 egyéb további cég. A szervezet a napokban nyilvánosságra hozta a szabvány tervezett jövőbeli fejlesztéseinek ütemtervét, ami egészen 2028-ig vázolja az NFC újabb mérföldköveit, erről június 27-én nyilvánosan is bővebben beszél egy webinárium keretén belül.

Az Apple, a Google és más technológiai cégek által előkészített ütemterv több kulcsfontosságú fejlesztést hozna a következő 2-5 évben, az egyik az NFC-kapcsolatok tartományának kiterjesztése. Az NFC különböző passzív és aktív eszközök, kártyák, okostelefonok számára tesz lehetővé gyors, azonnali, de egyszerű kommunikációt, ám jelenleg az eszközöknek 5 milliméteres távolságon belül kell lenniük egymáshoz képest.

nfc

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az NFC Fórum négy-hatszorosára szeretné meghosszabbítani a hatótávolságot, ami körülbelül 30 millimétert jelenthet. Ez nemcsak azt tenné lehetővé, hogy az érintés nélküli fizetés valóban érintésmentessé váljon, hanem gyorsabbá és egyszerűbbé válnának a tranzakciók, plusz mozdulatok nélkül.

A hatótávolság növelése mellett a kollektíva szeretné az NFC-n keresztüli vezeték nélküli töltés teljesítményét 1 W-ról 3 W-ra növelni, ami lehetővé tenné a vezeték nélküli tápellátást és a kisebb eszközök töltését. Ugyan ez még mindig harmatos a Qi-szabvány maximális 15W-os teljesítményéhez képest, mégis előrelépésnek számít.

Természetesen idő kérdése, mire a hétköznapi felhasználók eszközeihez is eljutnak a fejlesztések. Az ütemterv olyan változtatásokat is tartalmaz, amelyek az értékesítési pontok tranzakcióit is megkönnyítik. Az Apple tavaly engedélyezte például a Tap to Pay API-t, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az iPhone-okat fizetési terminálokká (POS) alakítsák. A jövőbeli NFC-szabványok célja, hogy ezt a funkciót natívvá tegyék, így a vállalkozások és magánszemélyek bárhol fogadhatnának kifizetéseket ilyen módon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról