:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 23. 13:15

Fontos fejlesztéseket kaphat az NFC szabvány

Az NFC Forum többek közt a szabvány hatótávolságát növelné 2028-ig, de persze még kis időre szükség lesz, hogy a változásokat a felhasználók is használhassák az eszközeiken.

A Near Field Communications (NFC)  szabvány már 2004 óta létezik, az NFC Forum keretein belül a már létező RFID szabványokra épülve hozta létre a Nokia, a Philips, a Sony, illetve 150 egyéb további cég. A szervezet a napokban nyilvánosságra hozta a szabvány tervezett jövőbeli fejlesztéseinek ütemtervét, ami egészen 2028-ig vázolja az NFC újabb mérföldköveit, erről június 27-én nyilvánosan is bővebben beszél egy webinárium keretén belül.

Az Apple, a Google és más technológiai cégek által előkészített ütemterv több kulcsfontosságú fejlesztést hozna a következő 2-5 évben, az egyik az NFC-kapcsolatok tartományának kiterjesztése. Az NFC különböző passzív és aktív eszközök, kártyák, okostelefonok számára tesz lehetővé gyors, azonnali, de egyszerű kommunikációt, ám jelenleg az eszközöknek 5 milliméteres távolságon belül kell lenniük egymáshoz képest.

nfc

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az NFC Fórum négy-hatszorosára szeretné meghosszabbítani a hatótávolságot, ami körülbelül 30 millimétert jelenthet. Ez nemcsak azt tenné lehetővé, hogy az érintés nélküli fizetés valóban érintésmentessé váljon, hanem gyorsabbá és egyszerűbbé válnának a tranzakciók, plusz mozdulatok nélkül.

A hatótávolság növelése mellett a kollektíva szeretné az NFC-n keresztüli vezeték nélküli töltés teljesítményét 1 W-ról 3 W-ra növelni, ami lehetővé tenné a vezeték nélküli tápellátást és a kisebb eszközök töltését. Ugyan ez még mindig harmatos a Qi-szabvány maximális 15W-os teljesítményéhez képest, mégis előrelépésnek számít.

Természetesen idő kérdése, mire a hétköznapi felhasználók eszközeihez is eljutnak a fejlesztések. Az ütemterv olyan változtatásokat is tartalmaz, amelyek az értékesítési pontok tranzakcióit is megkönnyítik. Az Apple tavaly engedélyezte például a Tap to Pay API-t, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az iPhone-okat fizetési terminálokká (POS) alakítsák. A jövőbeli NFC-szabványok célja, hogy ezt a funkciót natívvá tegyék, így a vállalkozások és magánszemélyek bárhol fogadhatnának kifizetéseket ilyen módon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 23:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.