Szerző: Koi Tamás

2019. május 6. 14:14

Egyre több hazai nagybank kínál NFC-s fizetést

Egyre több hazai bank ügyfelei számára érhető el az okostelefonos érintés nélküli fizetés - ahol bankkártyájuk helyett az ügyfelek a fizikai kártya virtualizált változatával fizethetnek. Holnaptól az Erste bank mobilappjában is elérhető lesz ez a funkció.

Holnaptól NFC-s fizetési lehetőséggel egészül ki az Erste bank MobilePay nevű okostelefonos appja, egész pontosan annak androidos kiadása. Az új applikáció segítségével több, már piacon lévő versenytárs-megoldáshoz hasonlóan kiváltható a fizikai kártya használata az érintés nélküli (PayPass) termináloknál - a szolgáltatásba egyelőre MasterCard és Maestro bankkártyák vonhatók be, de az országban elsőként júniustól VISA kártyák is integrálhatók lesznek a mobiltárcába.

A használathoz a már korábban beregisztrált kártyán egy pár lépéses folyamatban aktiválni kell az NFC funkciót. A felhasználót tippek és súgó segíti, hogy a szinte mindig kéznél lévő mobiltelefont alkalmassá tegye az egyérintéses mobilfizetésre. Amennyiben az ügyfél ezt az opciót választja, az úgynevezett „turbó” fizetésnél – 5000 forint alatti vásárlás esetén – még a képernyőzárat sem kell feloldani, csak „fel kell ébreszteni” a telefon kijelzőjét és oda kell érinteni a készüléket a terminálhoz, akárcsak egy bankkártyát. Az 5000 forint feletti vásárlásoknál egy plusz biztonsági lépéssel, biometrikus azonosítással vagy a biztonsági kód beírásával hagyható jóvá a fizetés.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Erste MobilePay-t a pénzintézet több mint százezer ügyfele használja napi szinten - derül ki a cég által kiküldött sajtóközleményből. A várakozások szerint elsősorban ők lesznek azok, akik élni fognak az applikáció kínálta új lehetőséggel és nem csak online vásárlásra, hanem egyérintéses fizetésre is használják majd a telefonjukat. A bank azt várja, hogy év végéig több tízezer digitalizált kártya jelenik majd meg az alkalmazásban. Az applikáció tavaly novemberben újult meg, a Cellum által fejlesztett szoftverbe az NFC-s mobilfizetés azonban akkor még nem került be. 

Az Erste mellett négy további magyarországi nagybank ügyfelei számára érhető el az NFC-s mobilfizetés: Az OTP, a K&H, az MKB Bank és a Budapest Bank egyaránt implementálta ez a funkciót, melyet először egy kis hazai pénzintézet, a Gránit Bank tett elérhetővé a magyar piacon. A körből (egyelőre) hiányzik az UniCredit Bank, a CIB Bank és a Raiffeisen Bank - a mobilapplikációkat tekintve utóbbi van a legjobban lemaradva: a cég csak április végén vezette be a biometrikus azonosítást a tranzakció aláírásokhoz.

a címlapról