Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Egyre több hazai nagybank kínál NFC-s fizetést

Koi Tamás, 2019. május 06. 14:14

Egyre több hazai bank ügyfelei számára érhető el az okostelefonos érintés nélküli fizetés - ahol bankkártyájuk helyett az ügyfelek a fizikai kártya virtualizált változatával fizethetnek. Holnaptól az Erste bank mobilappjában is elérhető lesz ez a funkció.

hirdetés

Holnaptól NFC-s fizetési lehetőséggel egészül ki az Erste bank MobilePay nevű okostelefonos appja, egész pontosan annak androidos kiadása. Az új applikáció segítségével több, már piacon lévő versenytárs-megoldáshoz hasonlóan kiváltható a fizikai kártya használata az érintés nélküli (PayPass) termináloknál - a szolgáltatásba egyelőre MasterCard és Maestro bankkártyák vonhatók be, de az országban elsőként júniustól VISA kártyák is integrálhatók lesznek a mobiltárcába.

A használathoz a már korábban beregisztrált kártyán egy pár lépéses folyamatban aktiválni kell az NFC funkciót. A felhasználót tippek és súgó segíti, hogy a szinte mindig kéznél lévő mobiltelefont alkalmassá tegye az egyérintéses mobilfizetésre. Amennyiben az ügyfél ezt az opciót választja, az úgynevezett „turbó” fizetésnél – 5000 forint alatti vásárlás esetén – még a képernyőzárat sem kell feloldani, csak „fel kell ébreszteni” a telefon kijelzőjét és oda kell érinteni a készüléket a terminálhoz, akárcsak egy bankkártyát. Az 5000 forint feletti vásárlásoknál egy plusz biztonsági lépéssel, biometrikus azonosítással vagy a biztonsági kód beírásával hagyható jóvá a fizetés.

Az Erste MobilePay-t a pénzintézet több mint százezer ügyfele használja napi szinten - derül ki a cég által kiküldött sajtóközleményből. A várakozások szerint elsősorban ők lesznek azok, akik élni fognak az applikáció kínálta új lehetőséggel és nem csak online vásárlásra, hanem egyérintéses fizetésre is használják majd a telefonjukat. A bank azt várja, hogy év végéig több tízezer digitalizált kártya jelenik majd meg az alkalmazásban. Az applikáció tavaly novemberben újult meg, a Cellum által fejlesztett szoftverbe az NFC-s mobilfizetés azonban akkor még nem került be. 

Az Erste mellett négy további magyarországi nagybank ügyfelei számára érhető el az NFC-s mobilfizetés: Az OTP, a K&H, az MKB Bank és a Budapest Bank egyaránt implementálta ez a funkciót, melyet először egy kis hazai pénzintézet, a Gránit Bank tett elérhetővé a magyar piacon. A körből (egyelőre) hiányzik az UniCredit Bank, a CIB Bank és a Raiffeisen Bank - a mobilapplikációkat tekintve utóbbi van a legjobban lemaradva: a cég csak április végén vezette be a biometrikus azonosítást a tranzakció aláírásokhoz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.