Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 3. 09:00

Nekimegy az EU az Apple-nek az NFC-s fizetések miatt

Az Európai Unió trösztellenes szabályozó hatósága szerint felmerül annak vádja, hogy az Apple korlátozza versenytársai hozzáférését az NFC-chipes fizetést lehetővé tevő technológiákhoz, ez pedig komoly bírságot helyez kilátásba.

Miközben az Európai Bizottság továbbra is vizsgálja, hogy az Apple visszaélt-e piaci erőfölényével az iOS-eszközökön keresztül történő mobilfizetés korlátozásával, Margrethe Vestager uniós biztos közölte, hogy a bizottság kifogásközlést küldött az iPhone-gyártónak, ami masszív bírságot helyezhet kilátásba. 

Vestager szerint a bizottság arra utaló jeleket talált, hogy az Apple korlátozza a külső felek hozzáférését a kulcsfontosságú NFC-technológiákhoz, ami lehetővé tenné a rivális mobiltárca szolgáltatások fejlesztését az almás eszközökön, ezzel pedig lényegében a saját maga (és az Apple Pay) előnyére korlátozza a versenyt. A bizottság érvelése szerint a fejlesztőket ezzel ellehetetlenítik, az érintés nélküli fizetés egész Európában népszerű megoldásnak számít, iPhone és iPad eszközökön azonban az Apple Pay az egyetlen opció az üzletekben történő fizetéshez.

apple_eu_fizetes

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A bizottság 2020 júniusában indított kettős felülvizsgálatot az Apple appon belüli és NFC-s fizetési rendszerei miatt, megjegyezve, hogy a vállalat gyakorlatai torzítják a versenyt, és szűkítik a felhasználók választási lehetőségeit. A friss bejelentés csak az üzletekben fizetésre használható NFC-s mobiltárcákra vonatkozik, nem pedig a riválisok Apple Pay szolgáltatáshoz való hozzáférésének korlátozására vagy „megtagadására”. Az Apple korábban úgy nyilatkozott, hogy a biztonság erősítése miatt korlátozza a harmadik felek hozzáférését az érintés nélküli fizetésekhez, állítása szerint saját technológiája segít megelőzni a csalásokat, többek közt az iPhone-okba épített biztonsági chip segítségével.

A cupertinói cégnek következő lépésként válaszolnia kell a tisztviselők kifogásközlésében megfogalmazott problémákra, így egy ideig eltarthat, mire a hivatalos döntés is megszületik, mivel ez az uniós trösztellenes szabályok feltételezett megsértésére irányuló bizottsági vizsgálatok első hivatalos lépése. A vállalat közleményében úgy fogalmaz: "Az Apple Pay csak egy az európai fogyasztók számára elérhető fizetési lehetőségek közül, és egyenlő hozzáférést biztosított az NFC-hez, miközben iparágvezető adatvédelmi és biztonsági szabványokat állított fel.”

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról