Szerző: Koi Tamás

2023. június 9. 09:50

14 uniós tag állt fontos innovációs projektek mellé

Több tucatnyi európai kutatás-fejlesztési projekt kaphat a következő kilenc évben felmentést a direkt állami dotáció tilalma alól az Európai Unióban az ún. Közös Európai Érdeket Szolgáló Fontos Projektek (angol rövidítése alapján IPCEI) keretében. Az összesen 8,1 milliárd eurónyi állami támogatást 14 tagország nyújtja - Magyarország nincs köztük.

A 2018-as etap után újabb körben támogatja az Európai Unió több mint egytucatnyi tagállama azokat a kiemelten fontos innovációs projekteket, melyek létrejötte összeurópai érdek - jelentette be tegnap a Bizottság. Az angolul Important Project of Common European Interestnek (azaz IPCEI-nek) nevezett kezdeményezés azért jött létre, hogy a jogszabályok adta lehetőségek mentén az uniós tagállamok állami dotációt nyújthassanak olyan, magáncégek által koordinált projektekhez, melyek az egész régió versenyképességének javítását szolgálják.

A mostani etap összesen 8,1 milliárd eurónyi állami támogatást irányoz elő 68, mikroelektronikai és telekommunikációs fejlesztéseket célzó projekt részére. Az összegből részben jut az Európai Unióban működő chipgyártóknak is, melyek ezen felül a jóval grandiózusabb European Chips Act összesen 43 milliárd eurónyi beruházási keretéből is lehívhatnak maguknak.

eu_chips

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A Bizottság közleménye szerint a 68 projektben összesen 56 cég vesz részt, van köztük chipdizájn- és gyártásifolyamatban, önvezető autók elektronikáját fejlesztő, 5G és 6G mobilkommunikációs megoldásokon vagy éppen AI és kvantumszámítógép projekteken dolgozó cég.

A projektek első kézzelfogható termékei 2025-ben válhatnak elérhetővé, a teljes etap 2032-ig tart, azok létrejötte a Bizottság számításai szerint további 13,7 milliárd eurónyi privát befektetési forrást vonzhat a régióba.

A most bejelentett IPCEI körben az állami dotációt Ausztria, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Málta, Hollandia, Románia, Lengyelország, Szlovákia és Spanyolország biztosítja majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról